Тайните на митичното число 13

От хилядолетия числото 13 присъства в много древни култури и крие в себе си много тайнственост и сила. Всъщност нещастието, което му приписват е от едва от 700 години насам. През 1307 година повече от 100 тамплиери са арестувани и измъчвани докато не признаят себе си за еретици. А какво значение носело преди това събитие?
Лошата слава, която се носи на това число, обърква доста неща. Всъщност слънчевите знаци, т.е зодиите са 13, но заради съвременните схващания за фаталност те са редуцирани до 12. Липсващата зодия е змиеносец и стои между скорпион и стрелец.
В Християнството числото 13 се свързва предимно с Тайната вечеря, на която са присъствали 13 души – 12 апостоли и Исус.
За маите и ацтеките това число никога не е било свързвано с идеята за смърт или нещастие. За тях небето е било разделено на 13 нива, всяко от които е населено от различно божество. Месеците в тяхната година са равни на божествата.
В еврейската наука за числата 13 е число на световния ред.
В нумерологията 13 е под влияние на Слънцето (1) и на Юпитер (число 3). Единицата е непорочност и цялостност. Тройката е сътворение, завършеност и последователност. Когато стои до най-силното число – единицата се превръща в ново начало, напредък, успех и единство.
В древната религия на Мексико то е най-благоприятното число, което символизира Слънцето, положителната мъжка енергия.
Гръцката митология нарежда Звес, като тринадесетия и най-силен бог.
В Египетските вярвания стълбата към безсмъртието има 13 стъпала. След прекрачването на последното стъпало, душата достига духовната си цялост и завършеност.
Луната повтаря 28-дневния си цикъл 13 пъти за една календарна година.
Тринадесетата карта Таро е Смърт, но тя е символ на прехода и промяната.
 

За автора

Вашият коментар