Поставихте ли микрочипове на вашия домашен любимец (информация)

 

През 2012 година изтича гратисният период за поставяне на микрочипове на домашните кучета. Много хора не са запознати с това изискване, а някои смятат, че това е болезнена манипулация и не желаят да подлагат кучето си на нея.

 

Според чл. 174. от Закона за Ветеринарно-медицинска дейност, собственикът на кучето е задължен, след като животното навърши 4 месеца или в 7 дневен срок от придобиване на куче над тази възраст, да го представи на лицензиран ветеринарен лекар за поставяне на микрочип и регистрация. Самият чип представлява ампулка с големина на оризово зърно, която посредством специален апликатор се инжектира под кожата, от лявата страна на шията на животното. Изграден е от биологично съвместим материал, който сраства с тъканите в мястото на инжектиране и остава там, през целия живот на кучето. В чипът е закодиран петнадесет цифров код, който се разчита чрез устройство наречено „четец”, насочено към мястото на поставяне на чипа.


Манипулацията по поставяне на микрочипа представлява  подкожна инжекция. Иглата на апликатора е много добре конструирана и въпрки, че е по-дебела от стандартните инжекционни игли, много лесно и с минимална болка преминава през кожата на кучето. Технически процедурата по поставянето отнема около 10-ина минути поради попълването на специалните формуляри, с които става  вписването в националния регистър. Собствениците на кучета трябва да притежават международен паспорт по европейски образец, ако до момента не им е бил издаден такъв това ще стане при поставянето на микрочипа.
Микрочипът се явява трайна и надеждна идентификация на животното, подобно на нашето ЕГН.  Ползите от него са, че по-лесно ще се доказва собствеността на откраднато куче и по-лесно ще се намира собственикът на изгубеното куче. Не може, посредством сателит да се намери куче, на което е поставен микрочип, а и не знаем до колко е редно това да се осъществи, защото посредством кучето ви, сателитът ще следи във всеки един момент къде се намирате и Вие!

ПОЛЕЗНО !!!

 

Цената на микрочипът с манипулацията по поставянето, в Пловдив е около 30 лева.

 

От 14 до 29 януари във ветеринарна клиника „Провет” в ЖК. Тракия ул. Княз Борис I № 9 и ветеринарна клиника Провет гр.Асеновград ще поставяме микрочипове на промоционалната цена от 19.10 лева.


mediacafe.bg

За автора