Да бъдеш, или…

Като част от съпътстващата програма към модул TheatAir на Международния куклено-театрален фестивал „Двама са малко – Трима са много“, Държавен куклен театър Пловдив представи една прекрасна и забавна интерпретация на „Хамлет“.

Сериозният и тежък сюжет на шекспировата трагедия бе поднесен в уникален спектакъл, изпълнен с песни, жива актьорска игра, майсторско кукловодство, много хумор и умерена ирония.

hamlet4

Зад лекотата, с която бе поднесено представлението обаче, се крие дълбокият смисъл на шекспировата трагедия, разказваща за амбиции, предателство, братоубийство, желание за мъст, любов и смърт. Дори най-малките детайли в цялостната „картинка“ са умело подбрани, за да предадат правилните послания.

Два вида кукли подсилваха контраста между срасналите се с трона царски величия и живеещите в суровата действителност Хамлет, Офелия и Лаерт. А умелото кукловодство и актьорска игра на Панайот Добрев, Виктор Бойчев, Румен Караманов и Димитър Николов, ги направи по-реални отколкото бихте очаквали.

Една забавна интерпретация на трагедията на датския принц Хамлет, напомняща за всички човешки страсти, караща ни да им се усмихнем още веднъж.

hamlet5

Това е история, в която ще видите кръв и много убийства – някой с отрова, други с шпага, но на края въпросът отново ще бъде „Да бъдеш, или да не бъдеш?“… с огромна усмивка.

снимки: Куклен театър Пловдив

 

За автора

Вашият коментар