Днес – последните ленти на двама от големите майстори на киното


Първата прожекция от 18.30 часа днес в кино „Лъки синема” е на филма с участието на Миранда Ричардсън и Боб Хоскинс – „Искаме секс”. През 1968 г. управата на завода за двига¬тели „Форд” в Дагенам решава да спести някоя и друга лира, като преквалифицира 187 шивачки като „неквалифицирани” и да им плаща същата надница като на чис¬тачки вместо надница, която се полага на механиците мъже, които правят колите.

Но безмълвното женско недоволство прераства в шумна стачка, която проправя пътя на законодателните мерки за равни права при заплащането на мъжкия и женския труд. Докато накрая една обикновена работничка се превръща в историческа фигура.

И двата филма в днешния ден са включени в рубриката „Киното днес – големите майстори”. „Тройка”, който пловдивските зрители могат да  гледат от 20.45 часа е от режисьора на „Бягай Лола!” и  „Парфюмът: Историята на един убиец” – Том Тиквер. „Тройка“ изследва копнежите, надеждите, загадките и противоречивостта на трима души на прага на средната възраст, които трябва да поставят под въпрос нагледното благополучие в живота си. Какво означава в днешно време да живееш „правилно” според обществото, в политически контекст и в хармония с личните си емоции?


mediacafe.bg

За автора