Духът на бунта продължава да живее!

Едно от най-интересните музикални събития в столицата  тази седмица, и по-скоро в нейния край е концертът в памет на Димитър Воев. Всъщност, това ще бъде една чудесна поредица от три музиклани вечери, през които куп банди ще забият, прекланяйки се пред едно от имената в българската поп и рок култура, синомним на нестандарното, синоним на непокорството – легендарният вокалист на Нова Генерация – Димитър Воев, който ни напусна преди 20 години. От фондация „Димитър Воев – Нова генерация” са подготвили концерти и пърформанси, за да покажат че духът на бунта никога не умира, а пуска своя жилав корен сред все повече хора.

Цялата офанзива започва в петък, на Димитровден – 26 октомври с концерт в софийския клуб „Три Уши”. На сцената ще се изявят повече от 20 музиканти от Ксетка фон тейп, Ла Текст, С 300 зора, Bright Sight, Психобагажник, Бахур, The Barbarones, Цветя и жени, Жълти стъкла, Тодор Стоянов ( “Ambient Anarchist” ), Trendafil & Chugra и др.

Специален гост на вечерта ще е и Васил Гюров, който заедно с Димитър Воев през 1985 основа група КАЛЕ.  На 27 октомври в клуб „MIXTAPE 5” ще свирят Ревю, Милена Бенд, Клас, Трендафил и Чугра (Воцек и Чугра), Емил Вълев (Виолетов Генерал) , Мишо, Мони, Катя и Крис от Нова Генерация. В събитието ще се включат и други творци, които по някакъв начин са  били съпричастни на идеите на Димитър Воев – Кольо Гилъна, Бичето и Babyface Clan, Gravity Co., БГ Бенд, Дони (Атлас ), Бойко (Атлас), Voyvoda, Пролетарии, Мъртви поети, LVG, Илияна Бешкова и Розенкварц експрес, Любо Малковски (Ер Малък ).

Финалният акорд на събитието е на 28 октомври в театър „Сфумато”, където ще бъде  представено третото издание на книгата на Воев – „Поздрави от мен Боговете”. Тогава ще се случи и прожекцията на филма-концерт „Нова Генерация и приятели” от 1992 г. с автори Енил Енчев и Иво Христов. За музикалния съпровод на последната вечер от триадата, посветена на Воeв, ще се погрижат и Румен Спасов (китара) заедно с дуета Ша-Ша.

657489_375_282

 

За автора

Вашият коментар