Филмът „Баклава” и в Пловдив в клуб „Алкохол“

Да! Става въпрос за същия български филм, който преди четири години предизвика ожесточени дискусии и скандали в цялата страна. Дори се стигна дотам, че режисьорът му Алексо Петров бе разследван и съден за продукцията си, която показва живота на настанените в дома за деца без родителски грижи „Коджакафалията” в Бургас. Брутален живот, представен по не по-малко брутален начин, поне ако съдим по трейлъра.


„Баклава”
не е бил публично забраняван. Въпреки това до март тази година е бил излъчван пред публика само два пъти! В момента обаче той бива прожектиран за трети път в пет големи български града (София, Бургас, Варна, Сливен, Пловдив). Това се случва в рамките на пътуващия фестивал за алтернативно кино, който представя още три ленти на 37-годишния Алексо Петров, съобщава Darik news. В интервю за сайта режисьорът разказва накратко за перипетите и абсурдите, с които се е сблъскал, но споделя, че въпреки всичко е доволен, защото е постигнал някакъв позитивен резултат.
А именно: „увеличиха парите за издръжка на тези деца от 3 на 30 лева месечно, което си е постижение”. Петров обаче споделя, че дискусиите около филма са били по-скоро безсмислени, защото като цяло ситуацията с качеството на живот на тези деца не се е променила особено. Не се надява на продължение на кинопродукцията, тъй като институциите са станали по-внимателни и не биха позволили свободен достъп до обитателите си.
Макар и скрит от широката аудитория в България, „Баклава” е бил показван на фестивали в Амстердам, Лондон, Ню Йорк, Карлови Вари, Солун. Тази година режисърът Алексо Петров пристигна от Канада, за да присъства на показването на пълнометражната му версия и у нас.

Ето и къде и кога можете да видите „Баклава”:

София: 8.04.11г., 19ч., Зала 11 НДК (кино „Люмиер”)

Бургас: 9.04.11г., 19ч., Куклен театър

Варна: 10.04.11г., 20:30ч., Клуб „Трите лъва”

Сливен: 11.04.11г., 19ч., Кино „Агликина поляна”
Пловдив: 12.04.11г., 20:30ч., Клуб „Алкохол”

 

Повече информация относно филма, прожекцията или билетите можете да немерите на сайта на „Баклава”  и фейсбук страницата.

© снимки: www.lostvulgaros.com, официален сайт на филма „Баклава“


mediacafe.bg
– Моника Балабанова

 

За автора