Финалът на Евровизия е на 26 май

evrovision
„Бурановските баби” от Русия и ирландското дуо „Джедуард” са финалистите на конкурса „Евровизия 2012” в Азербайджан, предадоха ИТАР-ТАСС и ДПА.
След зрителският вот напред в конкурса преминаха още румънската група Mandinga, молдовският изпълнител Паша Парфений, исландците Грета Салоуме и Йоунси, унгарската рок група Compact Disco, Солуна Самай от Дания, албанката Рона Нишлиу, Иви Адаму от Кипър и гъркинята Елефтерия Елефтериу.

На 24 май е вторият полуфинал. Именно тогава в конкурсната вечер ще участва и представителката на България от ромски произход Софи Маринова. Тя ще  се поизпоти на сцената с представителите на Сърбия, Македония, Холандия, Малта, Беларус, Португалия, Украйна, Словения, Хърватска, Швеция, Грузия, Турция, Естония, Словакия, Норвегия, Босна и Херцеговина и Литва.

България
Все още оставам със смесени чувства и леко натъжен защо именно родната ни чалга „прима“ Софи Маринова трябваше да ни представя пред Европа. Това ли е лицето на България и БГ сцената. Миналата година Поли Генова бе къде – къде по – усмихнта и чаровна, и с нетърпние очаквах нейното представяне.  А днес, някак си със свито сърце, ще изтърпя трите минути на сцената в  Азербайджан на въпросната лейди. Поне лично аз, не си я представям да ме представя пред света. В България има доста по – хубави музиканти и певци. Но… изводите са за тези, които организират този конкурс!
buranbabi
На финала автоматично се класират представителите на петте страни основателки на конкурса – Великобритания, Франция, Германия, Испания и Италия, както и представителят на домакина на тазгодишното издание на състезанието – Азербайджан.
Победителят в целия конкурс ще бъде избран от професионално жури и от зрителите. Грандиозният финалът на събитието е на 26 май.

mediacafe.bg
– Димо Димчев

За автора