Фортисимо Фест – две култури, една сцена и голяма порция изкуство

От 10 до 18 септември Максим Ешкенази и Фондация „Америка за България“ ще срещнат българската публика с първото издание на Фортисимо Фест. Фестивалът е знаково събитие, както за българския диригент, който вече повече от 10 години живее и твори в САЩ, така и за Фондация „Америка за България”, която желае да направи възможно взаимодействието между зрителите и най-добрите образци на американското изкуство и култура. Програмата на Фортисимо Фест включва 5 класически концерта, изложба и лекция на изкуствовед.

Идеята на организаторите е да построят своеобразен културен мост между България и САЩ, който да свърже изпълнители, творци и артисти от двата континента и да способства за осъществяването на ползотворен културен обмен. До този момент голямата дистанция винаги е била пречка. Фортисимо Фест ще се опита да преодолее границите и бариерите, да промени стереотипното мислене, да създаде нови и по-пълноценни възприятия у публиката за американската култура. Организаторите вярват, че изкуството и културата са инструментите на една нова комуникация, лишена от предразсъдъци, една нова концепция, в която обменът на опит, идеи и знания заемат главно място. Фестивалът ще доближи максимално класическата музика и съвременното американско изкуство до начина на живот и мислене на младите хора в България, привличайки млади и успешни творци, представяйки класическата програма по нетрадиционен, модерен и завладяващ начин.

Фортисимо Фест ще представи както световноизвестни музикални произведения, така и премиерни заглавия – изпълнени от утвърдени американски и български музиканти, бъдещи звезди и вече изградили своята световна кариера и популярност творци и оркестри. Една от целите на предстоящото културно събитие е да бъдат преодолени всички бариери между елитарното изкуство и широката публика.  Дългосрочните намерения на създателите на Фортисимо Фест са той да подкрепя културното многообразие и да включва в програмата си, редом с красивите изпълнения на класическа музика, и събития, свързани с други форми на изкуството.   Повечето от концертите и събитията от програмата на Фортисимо Фест са подарък за жителите и гостите на София. Билети за двата концерта в зала „България“ вече могат да се закупят от касата на Кантус Фирмус в зала „България“ (която до 01.09. работи на адрес „Панайот Волов” 3, ет.5), от Билетния център на НДК и оналйн на: www.tickets-bg.com. Всички приходи от продажбата на билети ще бъдат дарени на различни културни институции.

Програмата на Фортисимо Фест:

„Два свята в две рапсодии…”

Гершуин и Владигеров в компанията на Барбър и Бърнстейн

10 септември 2010, зала „България“, 19:30 ч.

Симфоничният оркестър на БНР

Ендрю Армстронг – пиано

Максим Ешкенази – диригент

––-

„Музикални разкази от малка сцена“

12 септември 2010, залата на Музикалното училище, 19:30

Концерт с камерна музика

Музиканти от Колбърнския камерен оркестър

––-

„Вечер с Моцарт, Чайковски, Големинов…“

13 септември 2010, зала „България“, 19:30

Колбърнският камерен оркестър

Георги Черкин – пиано

Максим Ешкенази – диригент

––-

„Ноти от една изложба…“

15 септември 2010, Музейна галерия за Модерно изкуство, 18:00

Съвременният американски художник Гери Снайдер и неговата специална инсталация в компанията на квартет „Хермес“

––-

16 септември, Музейна галерия за Модерно изкуство, 11:00

„Пътуващи истории – Гери Снайдер в София…“ – Лекция на Линда Суонсън – изкуствовед и преподавател в Университета по изкуство и дизайн в Санта Фе, САЩ

––-

„Музика под звездите“

18 септември 2010, Открита сцена пред Народния театър, 19:30

Софийската филхармония

Класическа музика, български фолклор, музика от любими филми…

Веско Пантелеев-Ешкенази – цигулка

Георги Андреев – гъдулка и солисти от Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”

Максим Ешкенази – диригент

 

Създателите на Фортисимо Фест:

Максим Ешкенази

За Максим Ешкенази музикалният сезон 2010/2011 ще започне с Фортисимо Фест, на който е музикален директор.  Този нов фестивал, финансиран изцяло от Фондация „Америка за България” ще се проведе през септември в София. В него ще участват едни от най-добрите оркестри и солисти от България и САЩ.  Фортисимо Фест ще изгради културен мост между двете страни и г-н Ешкенази е изключително развълнуван от възможността да бъде свързващата нишка и посланик на изкуството между тези нации.

Същевременно, Максим Ешкенази участва в летните концерти на Pacific Symphony  с един твърде интересен проект, в който две форми на изкуството съществуват в симбиоза. През изминалия музикален сезон, по време на дебюта му с Pacific Symphony и в сътрудничество с Фондацията за борба с рака на гърдата на Сюзън Комън, концертът, който осъществяват съвместно,  е посетен от над 15 000 души – своеобразен рекорд по посещаемост.

Фондация „Америка за България“

Фондация „Америка за България” подпомага развитието и растежа на динамичен частен сектор в полза на свободна и демократична България.  Основана през 2008 фодина, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие.   Грантовете, които Фондация „Америка за България” предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.

Мисията на Фондация „Америка за България” в областта на изкуствата и културата е насочена към постигане на по-високо признание и търсене на българско изкуство и култура в страната и чужбина, насърчаване на изявата на български таланти на световната сцена и утвърждаване на международния културен имидж на България. Чрез Фортисимо Фест фондацията желае да предостави възможност на българската публика да се запознае и с най-добрите образци на американското изкуство и култура.

mеdiacafe.bg

 

 

За автора