Интервю с Дж. Анистън за модерните хора

Историята на романтичната комедия “Пълно за празно” e базирана на едноименния разказ, създаден от наградения с „Пулицър“ автор Джефри Евгенидис. Сценарист на филма е Алън Лоб (“Уол Стрийт: Парите никога не спят”), а режисьори са Джош Гордън и Уил Спек (“Кънки с тъп връх”). Сюжетът разказва за 40-годишната неомъжена Каси (Дженифър Анистън), която взема нещата в свои ръце, и решава да забременее чрез изкуствено оплождане.

 

Но най-добрият й приятел, невротичният Уоли (Джейсън Бейтман) не мисли, че това е най-добрата идея, защото тайното му желание е тя да го приеме за нещо повече от приятел. Действията, които Уоли предприема променят всичко.По време на пресконференция свързана с премиерата на филма, актьорите Дженифър Анистън и Джейсън Бейтман споделиха някои свои преживявания свързани с продукцията, и разкриха какво мислят за модерният мъж и модерната жена:

– Мислите ли, че Каси е олицетворение на съвременната жена, която решава сама за себе си?

Анистън: Мисля, че филмът е точно за това. Показва нещата които се случват в момента по света – ние като жени имаме право на избор, и пред нас се откриват различни варианти. И със всичко това можем да се справим сами, сами да вземем нужното решение – например кога да имаме деца.

– Като актриса, научихте ли нещо от образа на Каси?

Анистън: Научих много от Каси. Научила съм по нещо от всеки образ в който съм се превъплъщавала. Но в този случай всичко бе по-близко до мен, защото през живота си съм била свидетел на това как много жени, мои приятелки и близки, се предават на мъката и отчаянието след многократни и неуспешни опити за забременяване. Това беше и една от причините заради която приех да участвам в Пълно за празно. А и фактът че подобни истории рядко се срещат на големия екран.

Бейтман: Аз мисля,  че трябва да увеличим цената на билета за този филм. Хората не знаят, но ще получат много повече отколкото очакват.

– Плашат ли ви съвременните жени?

Бейтман: Защо мислите че излизам само с мъже? Но сериозно да отговоря на въпроса – съвременната жена е нещо вълнуващо за мен, сигурно защото съм женен за такава. Нямам нищо против по-старомодните жени, но аз живея в съвременно общество със съвременни виждания и идеали. Но пък като цяло винаги съм харесвал жените, независимо какви са, и хората трябва да разберат че именно жените са взимали най-правилните решения в историята. Мъжете сме единсгвено отговорни за войни и безредици.

– Дженифър, с какво може да ви спечели даден сценарий?

Анистън: Честно казано, винаги се доверявам на инстинкта си. В Пълно за празно историята извира от нашата реалност, а комедиата идва впоследствие. Харесва ми този подход на режисьорите и сценариста, защото ми напомня за филмите Раздялата и Марли и аз, чиито истории са изградени от реалността, и ние като хора сме привлечени от тях дори понякога да не си го признаваме.

– Смятате ли че е възможно за един мъж и една жена да бъдат само добри приятели, без да има общо привличане?

Анистън: Да…

Бейтман: Не.

Анистън: Ето, започва се. Виждате ли… мисля че е възможно, но е трудно. И по мое мнение на жените им е по-лесно в такива ситуации, отколкото на мъжете. Не сте ли съгласни?

Бейтман: Да, аз съм съгласен. Без да слагам всички мъже под общ знаменател, но повечето които аз съм срещал са буквално готови да си легнат с всяка жена която видят. Просто е такава мъжката природа. Според мен приятелство между мъж и жена може да съществува само когато един от тях има отделна пълноценна връзка с друг човек. Но в момента в който и двамата са вече свободни, това приятелство със сигурност ще прерастне в нещо друго.

– Джейсън как се сработи с Томас Робинсън, който играе сина на Каси?

Бейтман: Не беше трудно, защото той е едно страхотно и много талантливо дете. И родителите му бяха съща страхотни. Нямам какво друго да кажа освен че той свърши много добра работа. Зрителите ще се уверят като гледат филма.

– С какво “Пълно за празно” ще допадне на зрителите?

Анистън: Филмът ще се хареса защото нещата които разглежда са неща от живота на всеки един от нас. Всеки по един или друг начин се е сблъсквал с някои от ситуациите описани тук. И мисля че хубавото на Пълно за празно е че задава фундаменталния въпрос, Какво точно представлява семейството? За мен семейството е много повече от типичното клише което ни се натяква – майка, баща, две деца и куче. Любовта си е любов, и семейството са тези хора които са около теб. Във филма например Уоли, независимо дали е бащата или не, е част от семейството на моята героиня. Точно това ми хареса и в сценария – той разширява понятието семейство. Любимата ми сцена е тази в която Джеф Голдблум казва на Уоли, Върви си у дома, а отговорът на Уоли е, Но моят дом е при Каси.  Ето това ми допада, защото за да имаш семейство не е нужно да си женен.

Бейтман: Аз лично се надявам че след прожекцията хората ще се замислят над някои от нещата показани във филма. И дано го препоръчат на своите приятели.

Премиерата на “Пълно за празно” в България е на 20 август 2010 година.

Трейлъри и клипове от филма можете да видите тук cinefish.bg

mediacafe.bg

За автора