Колективът, спасил кино „Космос“, взе награда “Пловдив“ за архитектура

Колективът от архитекти, младежи и обичащи града си хора – „колектив кино Космос“ взе наградата за архитектура на тазгодишната церемония за призовете в сферата на изкуството и културата. След като в няколко поредни години граждани се бориха сградата да не се разрушава, а да се запази като красив пример за модерна архитектура, в последните 12 месеца екипът изчисти и ремонтира със собствени усилия киното.

Най-оспорвана сякаш беше „битката“ в театралната категория. Трите номинации бяха за Виктор Бойчев и „Великденско вино“, Христо Таков и играта му в „Аз, Сизиф“ и  Ивана Папазова за „Глас“. И трите представления вече получиха много положителна критика от цялата страна, както и куп награди, но тук мъжете отстъпиха пред дамата, която стана тазгодишния лауреат на награда „Пловдив“.

Любопитна и малко конфузна ситуация се получи в категория „Художествен превод“, където имаше само един номиниран, но победителят Ангелин Димитров (превод на „Изцелението на Шопенхауер“ от Ървин Ялом) разведри залата именно, изтъквайки трудността на журито да определи победителят сред номинираните.

В „Художествена литература“ наградата взе Недялко Славов за „Портрет на поета като млад“. Деси Шишманова бе отличена в раздел „Журналистика“. Категорията „Изобразително изкуство“ отличи Вихра Григорова. Мила Павлова взе наградата в категория „Музика“. Юлиян Георгиев стана лауреат в категорията „Фотография и операторско майсторство“. Стефан Бонев и проектът му „Недоизречено“ пък бяха отличени в раздел „Изкуство, предназначено за деца“.

Специална награда бе връчена и на Фондация „Америка за България“ за дарителство в сферата на културата и изкуствата. Тя бе връчена от кмета Иван Тотев на арх. Николай Трайков. „Америка за България“ подкрепя „Нощ на музеите и галериите“, „Музика в Балабановата къща“, трите фестивала на „Едно“ и други проекти.

За автора

Вашият коментар