Любов по време на война или война по време на любов?

„Бели рози. Прибори за двама. Спуснати завеси.“ Елена Патрашева е богата и красива жена от българския хайлайф. Айтел Бенц е немски военен лекар.

Всички са чували името Димитър Димов. Повечето обаче го свързват с по-късното му творчество – „Тютюн“ и „Осъдени души“. Всъщност първият роман на анатома на българската душа в българската литература е „Поручик Бенц“. Романът разказва историята на една драматична любов по време на трагизма на Първата световна война.

В драматургичната постановка на Бойко Илиев историята на „Поручик Бенц“ започва с част от финала на книгата, а продължава с ретроспекция. След отказа да предаде оръжието си поручикът сам споделя случилото се между него и Елена Патрашева. Страх. Страст. Смърт. Войната през очите на едно пораснало сираче и един германски военен лекар. Пречките пред любовта им.

Спектакълът е изравняване между два свята – на живота и смъртта, на България и Германия, на гордост и деликатност. Не липсва представянето на междуличностните взаимоотношения, конфликти, дълбоки чувства и избори, присъщи на дълбокия психологизъм в творчеството на Димов. Фокусът е върху вътрешния свят на героите, което в театъра е изключително постижение. Въздействащият финал изправи публиката на крака с високо вдигнати ръце и силни ръкопляскания.

Красотата е банално качество у много жени. Същинското очарование иде от вътрешния пламък на личността.“ (Димитър Димов, „Поручик Бенц“)

Франция, Германия и една жена помежду им. Спектакълът „Поручик Бенц“ е на мини турне из България в трудни времена като настоящите. На Международния ден на младежта спектакълът гостува на Лятно кино „Орфей“ в Пловдив.

Образът на фаталната жена е прекрасно изигран от Йоана Буковска – Давидова. В ролята на френския офицер е Ивайло Захариев, а Любомир Ковачев изиграва поручик Бенц. Постановката на Нов Театър „НДК“ е красив нов поглед през творчеството на Димитър Димов. Костюмите и реквизитът са автентични и допринасят за създалата се обстановка. Публиката е толкова погълната от действието, че дори внезапно завалелият дъжд не можа да и попречи да гледа, да се вълнува и да изживява постановката заедно с актьорите.

Вашият коментар