Магията на джаз музиката

Миналата седмица в Драматичен театър Пловдив бе даден стартът на седмото по ред издание на фестивала “Пловдивски jazz вечери”. Сцената е променена, за да е в тон с атмосферата на джазовата музика. Първата вечер (четвъртък) откриха директорът на фестивала Йохан Девлетян и Теодосий Спасов, който е и артистичен директор на събитието.

Пловдивчани имахме удоволствието да слушаме проектът на Светлин Стайков и Александър Леков. Заедно с другите членове на формацията си: Боян Динев, Мирослав Турийски и Начо Господинов развълнуваха публиката с авторска музика. Комбинацията между джаз и фюжън беше завладяваща и в същото време релаксираща.
Последваха ги брилянтните музиканти от Биг Бенд на Българското национално радио. Въпреки че голяма част от тях са от Пловдив, самият бенд отдавна не беше свирил в града на джаза.
Диригентът Антон Дончев не само ги ръководеше, но и взимаше дейно участие в изпълнението, като предварително си беше приготвил един синтезатор под ръка. Изпълниха фрагменти от няколко различни пиеси, само европейски, защото искаха да ни напомнят, че и тук се прави “джаз на световно ниво”, както и самият Дончев отбеляза.
Имаше и изненада за публиката – участието на Теодосий Спасов, който има юбилей тази година. Почерпи ни с парче от пиесата “Миш-маш”.
Залата не беше пълна, въпреки че билетите са само по 10лв. А това което звучеше оправда всеки лев.
Втората вечер от фестивала имахме удоволствието да чуем отново авторска музика, този път от Любомир Денев – пиано. Компанията ще му правят Венцислав Благоев – тромпет, флюгелхорн, Борис Таслев – контрабас, Стоян Янкулов – барабани, перкусии. След тях невероятната Хилда Казасян ни омая с гласа си под съпровода на музикантите Христо Йоцов – ударни, Живко Петров – клавишни, Милен Кукошаров – клавишни, и Михаил Йосифов – тромпет.
Гласът на Хилда е нещо, което всеки трябва да чуе. Фестивалът бе закрит с международните проекти. Грузинското трио “Шин” ще бъде на сцената с Теодосий Спасов, който няма нужда от реклама. На грузински “шин” означава завръщане у дома, което звучи съвсем на място, защото по думите на Йохан Девлетян “в Пловдив джазът си е у дома”.
Във втората част на вечерта триото на китариста Влатко Стефановски, Джоле Максимович (бас) и Дино Милосавлевич (барабани) свириха с известния китарист Ян Акерман.

mediacafe.bg
– Надина Чолакова

За автора