Manu Chao в България


Докато в цяла България вчера
(14.04.2011 година) времето беше мрачно, дъждовно и студено, в столичната зала „Фестивална” от сцената грееше слънчевата усмивка на Manu Chao, която за отрицателно време успя да стопли сърцата на няколко хилядната публика. Французинът с испански произход пее пред българските фенове за втори път, след като първият му концерт в страната се състоя на 5 юни 2002г. в Зимния дворец. За летния дух в залата до голяма степен допринесоха и подгряващата група – The Pomorians.

Тяхното изпълнение пред все още малобройната публика беше енергично и зареждащо. Поморийците изпълниха песни от репертоара си, като в някои от тях вплетоха и мотиви от безсмъртния регетон на Боб Марли. Скоро под червено-зелено-жълтите прожектори се появи и Manu Chao. Световноизвестният музикант изпя траковете от албума La Radiolina, без да позволи и секунда тишина да се промъкне между тях – песните преливаха една в друга, оставяйки публиката без дъх. За радост на феновете французинът не пропусна да изпълни и най-известните си парчета от албума Clandestino. Заедно с него всички припяваха незабравимите King of the Bongo, Mr. Bobby, Je ne t’aime plus,Welcome to Tijuana невярвайки на уникалната енергия, която излъчва 50-годишният Manu Chao.

Публиката взривяваше „Фестивална”
с подскоци и аплодисменти всеки път щом барабанистът забързаше темпото, а в израз на безкрайното си удоволствие the King of the Bongo удряше микрофона в гърдите си, пеейки Qué horas son mi corazón. И понеже сърцата на всички туптяха в ритъма на неговата музика, естествено никой не пожела да се раздели с певеца. Manu Chao се върна за бис над пет пъти и дори когато светлините на залата се включиха предупредително, той остана с феновете си още дълго време.


Jose-Manuel Thomas Arthur Chao е роден на 21 юни 1961 във Франция, макар че родителите му са испанци. Става известен през 1987г., когато заедно с брат си сформират групата Mano Negra. Осем години по-късно тя се разпада, а Manu Chao започва да гради соло кариера, пеейки на над пет езика, често използвайки ги в една песен. Музиката му е смесица от реге, ска, салса, пънк, рок и френски шансони, а повечето текстове са свързани с любовта, живота в третия свят, наркотиците или са с анти-глобалистична насоченост. Печалбата от мърчандайзинга по време на концерта му в София на 14 април, при продажбата на тениски, ключодържатели, ароматизатори и др. продукти с логото на певеца, ще бъде дарена на болница за деца с онкохематологични заболявания в България.


Снимки: Facebookmediacafe.bg – Яна Аргиропулос

За автора