На 6-ти ще може да бъде видяно копие на картината – „Берлинският конгрес“

По повод 128-та годишнина от Съединението на България на 6 септември 2013г. в Регионален исторически музей – Пловдив ще бъде открита изложбата „Българското Съединение в изкуството”. По традиция всяка година на 6 септември РИМ подарява изложба на пловдивчани и гостите на града, свързана с тема  "Съединението" или "Историята на Пловдив".
 
На 6-ти ще може да бъде видяно копие на  картината – "Берлинският конгрес" на художника Антон фон Вернер. Както знаем, конгресът се открива на 1 юни 1878г. под председателството на германския канцлер Ото фон Бисмарк. В него участват представители от Русия, Англия, Франция, Германия, Италия и Турция. Конгресните заседания продължават цял месец, съпроводени от остри спорове.
 
Конгресът приключва на 1 юли 1878г. с официалното подписване на Берлинския договор, който разделя България на пет части, а Балканите превръща в най-размирната зона на Европа.

 

Експозицията включва още оригинални литографски портрети на княз Александър I, Стефан Стамболов, Захари Стоянов, рисувани от Георги Данчов. Показани са двете картини на Николай Павлович с обща идейна образност – "Съединение на България" – първите художествени алегории, посветени на Съединението на България. Изложени са свидетелства на Николай Павлович от академиите във Виена и Мюнхен, негови паспорти, бележки от дневник, воден по време на Сръбско-българската война.
Посетителите ще видят първите издания на произведенията "Нова земя" и "Сливница" на Иван Вазов, както и гравюри и рисунки от Антони Пйотровски. За първи път пред българска публика ще бъде показано копие на автопортрет на полския художник, любезно предоставено ни от Полски институт.
 

За автора

Вашият коментар