Най-НЕпечелившият филм в историята на киното

kinoindustria
След като преди броени дни стана ясно, че ще има продължение на най-касовия филм в историята на киното – Аватар, решихме да ви запознаем с кинолентата с най-малък приход в седмото изкуство. Малцина са чували за филмът „Zyzzyx Road” с участието на Лео Грилоу, Катрин Хайгъл и Том Сайзмор.

Според официални източници проектът е събрал едва 30 долара от шестима зрители. Но всъщност приходите му са по-малко, тъй като създателите на филма върнали парите на двамата гримьори, присъствали на първата прожекция. Всъщност цялата истина е, че „Zyzzyx Road” не е трябвало да бъде гледан от никого. Причината за тази странност се корени в това, че създателите на кинолентата заложили всичко на закон, според който нискобюджетните филми имат правото да плащат по-ниски, или почти никакви заплати на актьорите, при условие, че проектът бъде прожектиран на американска земя.
Излиза, че „феноменалният успех“ на първа прожекция на филма била чиста формалност. В едно интервю Лео Грилоу споделя, че не е искал публика. При повечето прожекции желанието на Грилоу се сбъднало на 100% – не се появил никой. „Платихме да дават филма всеки ден“, посочи той. „От правна гледна точка имахме ежедневни прожекции, което всъщност бе важното“. След години Грилоу решил да работи за продажби в чужбина, като заложи на популярността на Хайгъл и Сайзмор. Той и създателите на филма започнали да продават DVD-та зад граница.
След време лентата се продавала в 23 държави, между които и България, Индонезия и Португалия. Така до края на 2006 година, изненадващо или не, лентата инкасирала „зашеметяващите” 368 000 долара.


mediacafe.bg – Димо Димчев

За автора