(Не)видимите коридори на Студентски град

„Червената къща“ отново е домакин на поредната артистична изява по проекта „БРОД… или ако я нямаще тази стена“. Този път това е изложбата „Някой минава от тук…“ на художника Добрин Атанасов. Авторът размишлява визуално върху преходността на преходното пространство. Дали коридорът единствено свързва различните части на сградата?

Или това е място, което води собствен живот? Знаем само, че той никога не е целта, която си поставяме, но почти винаги е пътят, който трябва да преминем. Коридорите на общежитията в Студентски град са видимото място на невидими присъствия, на силуети и сенки, граница на реалното и абстрактното – граница, която играта на светлината често размива. За тази (не)видимост разказва Добрин Атанасов.

Изложбата съдържа цикъл от десет широкоформатни принта, базирани върху дигитално обработени фотографски изображения. Изходна точка са поредица от фотографии, заснети в коридорите на студентските общежития в София. Изложбата може да се види от 3 до 12 ноември в зала „Безименна“ и зала „Гъливер“ на Центъра за култура и дебат „Червената къща“.  Идеята на проект БРОД… или ако я нямаше тази стена е да представи пред българска публика поредица от изложби, пърформанси и филмови презентации, съставляващи основната част от реализирания през 2008 г. проект „БРОД – дни на младата българска култура”.

Проектът е осъществен в Дрезден, Германия. Включва широк диапазон изяви, целящи да създадат визия за актуалните културни процеси у нас. Фокусът пада върху различното от вече познатото „източно изкуство“, представяно до сега в Германия.  Насоката е предимно към  младите български артисти, родени по време на комунизма и израснали в годините на прехода. В същото време се отделя внимание и на някои утвърдени автори работили на границата на политическите промени, като се търси линията на приемственост между тях и съвременното младо поколение. Куратор е Десислава Цонева, която по това време е културмениджър по програма „Роберт Бош” в Германска асоциация за късометражни филми AG Kurzfilm.

Проект БРОД… или ако я нямаше тази стена обхваща предимно изявите в сферата на визуалните изкуства, като се акцентира върху показването на артпродукция, която до момента не е имала своята публичност в България. –- Добрин Атанасов е роден 1978 г. в Габрово. Завършил е „Дърворезба” в Тревненската художествена гимназия и „Педагогика на изобразителното изкуство” в СУ „Св. Климент Охридски”. От 2003 г. до момента е преподавател в същия университет в дисциплините „Художествени акции и инсталации” и „Хепънинг и пърформанс”. Член е на сдружение „Изкуство в действие” и един от основните организатори и координатори на дейността му. Работи предимно в сферата на концептуалните изразни форми в изкуството. Има авторски изяви и участия в проекти с художест вено-образователна насоченост в Германия, Италия, Чехия, Полша, Естония и други страни. Изложба „Някой минава от тук“

Автор: Добрин Атанасов
Място: Център за култура и дебат „Червената къща“
Откриване: 2 ноември, вторник, от 18.30 ч.

mediacafe.bg

За автора