Носители на награди „Еми” и „Оскар” на пловдивска сцена

 

След над 200 представления в целия свят моноспектакълът на носителя на награда „Еми” Янис Симонидис „Апология на Сократ” гостува и в Пловдив. На 7 октомври в Драматичния театър пловдивчани ще имат възможност да видят този уникален спектакъл, който от премиерата си в Ню Йорк през 2004 година е канен на сцените в ООН, в популярното предаване на телевизия ЕнБиСи „The today show”, както и в многобройни театри в САЩ, Канада, Уругвай, Гърция, Кипър, Франция, Люксембург, Турция, ОАЕ и Великобритания.

Представлението е гостувало и в най-елитните университети (Йейл, Колумбия, Корнел, Мичиган, Кеймбридж, Оксфорд, Единбург) като част от семинари по етика и философия, водени от самия изпълнител, който е възпитаник на Йейл. Янис Симонидис е основател и директор на Нюйоркски гръцки театър (Greek Theater of New York), който съществува вече 32 години.

 

 

Награда „Еми” получава за документалния си филм „A Light Still Bright” за гръцката общност в Истанбул. През 2009 получава почетното звание „Посланик на елинизма” от община Атина за дългогодишната си работа по популяризиране на гръцката култура по света. Режисьор на моноспектакъла е Лукас Скипитарис, завършил театрална режисура в Ню Йорк и с опит на Бродуей.

 

Костюмограф на представлението е покойната Тиони Олдридж, считана за един от най-великите костюмографи на 20-ти век. Тя е носител на 3 награди „Тони” (11 номинации), а през 1974 получава „Оскар” и наградата на British Society of Film and Television Arts за филма „Великият Гетсби”.   В Пловдив представлението по класическата творба на Платон ще се играе на английски език със субтитри на български (превод Хари Аничкин) и ще бъде последвано от кратка презентация/ дискусия по темите, разглеждани в спектакъла.

 

Турнето в България включва градовете София, Пловдив, Созопол и Бургас. През периода 2011-2013 предстоят турнета в САЩ, Украйна, Мексико, Белгия, Латинска Америка, Полша, Русия и Нова Зеландия.

 

mediacafe.bg

За автора