Пет минути и няма да сте същите

„Лакримоса„ е 5-минутно куклено представления, предназначено само за двама зрители, което представя смисъла на човешкия живот, терзанията, надеждите, грешките и различните му перспективи.

Като част от Международния куклено-театрален фестивал TheatAir, който се провежда от вчера в града, „Лакримоса“ е едно от представленията, които задължително трябва да видите.

Бруно Пилз, режисьор и изпълнител, родом от Германия, ни посреща с широка усмивка и ни въвежда в малката стая, пригодена за неговото изпълнение. Настанява ни удобно и дава властта в нашите ръце – с  дистанционното.

След 5 минути ние сме безмълвни…  впечатлени от това което сме видели, изпълнено с толкова съдържание, че думите са недостатъчни.

Специално за mediacafe.bg Бруно Пилз коментира спектакъла и това, което го вдъхновява.

Bruno_Pilz2

– Как дойде идеята за този спектакъл?

Роди се като съвкупност от различни идеи. Обединявам моите способности с различни стари техники на представяне и голяма доза психологическо въздействие върху зрителите.

Манипулирам хората да направят нещо, а след това да се видят от различна перспектива. Винаги ми е било интересно как хората виждат живота си… Това всъщност е другата идея – Какво ако, като умрем можем да видим живота си отново, като предаване по телевизията? И разбира се постъпим с него така, както когато гледаме телевизия, контролирайки го с дистанционното в ръката си. Това са различните перспективи. Тогава си помислих – Какво бих направил аз ако държах това дистанционно и дали ще мога да манипулирам хората да правят неща извън контекста, но след това да ги поставям в различна среда.

Хората се виждат в различна перспектива и не могат да избягат от себе си. Всъщност ние виждаме себе си или част от нас, това което сме били в миналото, непрекъснато в  другите хора. Тогава обикновено клатим глава и се питаме „Как може да си толкова глупав?! Как може да съм бил толкова глупав?!“.

– Защо играете само пред двама души?

Първоначално това беше необходимо защото се нуждаех от индивидуалния момент, а и заради чисто технически причини. В последствие, обаче видях силата на това да се играе пред двама. Имаш власт над тях и изследваш и влияеш на мислите, чувствата и възприятията им. Когато достигнеш до тези хора лично, това струва много повече, отколкото ако играеш пред голяма публика.

Значението на театъра е да сближава хората. Когато поставите двама души толкова близо един до друг, не можете да избягате от непрекъснатото взаимодействие на енергиите си.

Bruno_Pilz

– Има ли някой, който е повлиял на Вашето творчество, освен хората, като такива?

Джим Кери наистина по много начини е повлиял на моя живот и аз съм му голям почитател.

Всеки, който иска да гледа представлението на Бруно Пилз може да го направи в сградата на Военния клуб, в рамките на фестивала TheatAir.

 

 

За автора

Вашият коментар