Пловдив става международна сцена на фолклора

folklorplovdiv
Oт 30 юли до 3 август Пловдив ще бъде домакин на ХVIII Международен фолклорен фестивал. В проявата ще вземат участие танцьори от 6 държави. На пловдивска сцена ще се качат ансамбли от Грузия, Белгия, Турция, Ирландия, Мексико и Сърбия. Фолклорните състави са преминали сериозна селекция и са избрани измежду близо 60 кандидати от цял свят.

Всеки ден от понеделник до петък в 17:30 танцьорите ще дефилират, тръгвайки от Римския стадион и стигайки до площад „Стефан Стамболов“. На открита сцена там съставите ще представят свои изпълнения, а същинските концерти ще започват в 20:00 ч. на Античния театър. Домакин на фестивала е ансамбъл „Розова долина“ от Карлово.
От българска страна в това издание на фестивала ще вземат уастие пловдивският ансамбъл „Гео Милев“, който тази година празнува 65 години от основаването си, а на 1-ви август ФТА „Тракия“ ще отбележи с концерт 90-годишнината от рождението на своя създател – Кирил Дженев. Във вторник, сряда и четвъртък по два колектива ще гостуват извън Пловдив – в Карлово, Хисар и Стамболийски.

mediacafe.bg
– Димо Димчев

За автора