Японски театър в Пловдив

На 28 юли (събота) пловдивчани ще докоснат вълшебството на японския класически театър „Но“. Своеобразният уъркшоп е организиран от известния актьор Акихиро Ямамото, а събитието ще се проведе от 11:00 ч. в зала „Съединение” на пл. „Съединение” № 1.
noh_japan
Известният актьор Акихиро Ямамото от школата Кандзе ви кани на уъркшоп, който ще ни запознае с историята, изразните средства и репертоара на древното сценично изкуство Но, стоящо в основата на японската естетика. Г-н Ямамото е определен за носител на нематериално културно наследство. Той е собственик и директор на Но Театър Ямамото в град Осака.

На уъркшопа ще бъде изнесена лекция относно историята на Но, музикалния съпровод, видовете роли, темите, изразността и символиката на костюмите. Повечето хора извън Япония не знаят много за това изкуство, но все пак са го срещали посредством прочутите маски, които често са показвани по музеи и изложби. За пловдивчани ще бъде представен и кратък откъс от класическата пиеса „Хагоромо” (Крилатите одежди). Желаещите ще имат възможността да пеят редом с г-н Ямамото, да пробват актьорските си умения и така да се потопят изцяло в магията на Но.

Снимка: Фрагмент от постоянната изложба „Душата на японската кукла”.

mediacafe.bg

За автора