Последната лента на Клод Льолуш – тази вечер на София Филм Фест в Пловдив

Снощи пред пълната зала в кино “Лъки синема” бе официално открит шестия „София Филм Фест в Пловдив” с прожекция на „Лора от сутрин до вечер”. Режисьорът – Димитър Коцев – Шошо и водещият Иво Дионисиев оставиха зрителите да си тръгнат с усмивка след дискусията на финала, в която Шошо разказа любопитни и забавни подробности за снимките на филма. Най-интересното и възхитителното бе, че такава продукция може да се подготви само за 15 хил. лева. Иво Дионисиев пък остана втрещен и попита всички, а къде отиват 10-те милиона отделени от бюджета на държавата за българско кино? Стана ясно, че за тази година са похарчени само 1 милион. Всичко това, коства толкова много усилия и нерви на хората заели се с тази мисия и ние трябва да ги подкрепяме, ако киното естесвено е качествено. Това е нашият прозорец пред света.

От тук нататък предстоят още кинопредизвикателства за пловдивските киномани, които сами определят кой да е най-добрия филм от фестивала чрез гласуване. Един от всички гласували ще получи чрез жребий ДВД-плейър в последния ден на фестивала. Още възможности за награди предлага София Филм Фест В Пловдив тази година. Най-оригиналните снимки, направени на звездната стена на Jameson в кино “Лъки синема”, ще участват в конкурса за множество награди, сред които и лична среща със Стефан Вълдобрев.
Очакваната прожекция на последния филм на Клод Льолуш – „Толкова много любов” е с начален час тази вечер от 18.30. Известният френски режисьор и сценарист, носител на „Оскар” и „Златна палма“ от Кан за шедьовъра „Един мъж и една жена” (1966 г.), създал над 50 филма в кариерата си, Льолуш не се уморява да разказва впечатляващи киноистории – такъв е и най-новият му филм. Илва си спомня бурната си младост и всички мъже, които някога е обичала. На фона на симфонична музика тя мечтателно извиква спомените за петте големи любови, които е преживяла. Всички тези мъже са били напълно различни, но всеки един от тях е повлиял на нея и на живота ù. И в крайна сметка може би не Господ е създал жената – може би всеки мъж, когото тя обича, я пресъздава отново и отново.
Второто предложение на фестивала за петъчната вечер е „Донякъде нежен” от 20.45 часа. Трудно е да остаряваш достойно – дори ако си престъпник. Улрик е излежал 12-годишна присъда за убийство. Семейството му не иска и да чуе за него. За щастие старата му банда е насреща. Шефът на гангстерите му намира работа като механик и подслон. Това е ново начало за Улрик и изглежда, че всички искат да му помогнат.

Mediacafe.bg следи за вас фестивала! Но това не означава, че трябва да седите пред сайта и да следите всичко, което пускаме за София Филм Фест. Съветваме ви, идете до Лъки Синема и си изберете филм. Хубаво е!

mediacafe.bg

За автора