Предлагат Кольо Карамфилов за почетен гражданин на Пловдив посмъртно

Знаковият пловдивски художник Кольо Карамфилов да бъде удостоен като почетен гражданин на Пловдив. Това предлага кметът на града инж. Иван Тотев пред Общинския съвет, който ще гласува предложението този четвъртък на редовна сесия. В изложението си той пише, че Карамфилов би възроптал срещу тази идея, ако бе жив, но след като си отиде от този свят твърде млад – едва на 50 години, той трябва сега да получи тази титла. Предложението достига до общината чрез фондация "Торос-Вит" и група граждани.

Първият почетен гражданин на Пловдив е офицерът Аркадий Столипин, обявен за такъв през 1879-а година. Той е императорски комисар на Русия за Източна Румелия, като се грижи особено за Пловдив. Сред другите почетни граждани на Пловдив са Цанко Лавренов, Борис Христов, Милчо Левиев, Димитър Киров, Цветана Манева, Златю Бояджиев, арх. Христо Пеев, Иван Вазов, Георги Божилов и др.

На същата сесия ще бъде гласувано и предложение за удостояване на АМТИИ с почетен знак по случай 50-годишния юбилей на учебното заведение.

 

Вашият коментар