Представят антология на 35 автори от Саксония

Нова книга „Когато ме търсиш“ събира творби на 35 съвременни поети и писатели от Саксония-Анхалт. Антологията се издава от ИК „Жанет 45“ и е създадена от екип Божана Апостолова, Юрген Янкофски и Андре Шинкел. Антологията е част от съвместен проект с побратимения с Пловдив град Магдебург (Германия), който се осъществява в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Eвропейска столица на културата 2019. От своя страна, в Германия издават антология на пловдивските автори.

Представянето на книгата ще се състои на 9 май, петък от 18:00 ч. в Градска художествена галерия, Постоянна експозиция "Енчо Пиронков"-Старинен Пловдив ул. "Васил Кънчев" №1.

Повечето от представените в книгата писатели и поети живеят и работят в Саксония-Анхалт. Включени са и творби на двама от родените и прекарали дълго време в Саксония-Анхалт, “деца на тази земя” с други думи, но и на авторка от Тюрингия, живяла и работила в Хале петнадесет години, удостоена и с наградата “Георг Кайзер”, присъждана в областта Саксония-Анхалт.

Текстовете на неколцина от авторите са взети от техни книги: Даниела Данц ( “Понтус”, издателство “Валщайн”, Гьотинген, 2009 г.), Диана Кокот (“Отвъд лова”, издателство “дорис”, Ерфурт, 2013 г.), Саша Кокот (“ Изкоренена гора”, издателство “Азур”), Ралф Майер и Вернер Маковски ( “Сонети край къпините”, Хале), Манфред Кьопе (“Седем прозореца”, 2013), Маргарете Вайн (“Вятър откъм сушата”, 2013), Курт Фрике (“Полетът на акулите”, 2013) и Доротеа Изер ( “Безкраен платноход”, издателство “Д-р Цитен”, 1998).

Преводът от немски е на  Мирела Иванова и Федя Филкова.

За автора

Вашият коментар