Пролетни шорти

Културно обогатяване с късометражни филми в Петното на Роршах
petnoto_filmi
Future shorts или Пролетни шорти е наименованието на едно алтернативно събитие, което се очертава да е много арт. Пролетни шорти е една жизнена и смела програма, която се състои от поредица късометражни филми и анимации с интригуващи елементи. Идеята на събитието е да се запознаем с гледната точка и скритите послания на група артисти, които изразяват себе си чрез кадри. В програмата за вечерта ще се прожектират 7 късометражни филма.

„Да умра до теб”-Сладка, тъжна и призрачна история създадена от 3 000 парчета филц.  Филмът на Спайк Джоунс е трагикомична стоп моушън анимация, която се случва през нощта в стара парижка книжарница, където кориците на книгите оживяват. Историята разказва за скелета Макбет, който се влюбва в красива и фатална дама от съседната корица. Сърежисьор е Симон Кан, а дизайнер е Олимпия Льо Тан, популярна с бродираните си корици на книги. Филмът е бил селектиран и представен в Кан. “Да правиш късометражно кино е като да разкажеш виц. Трябва ти само добрата идея или чувство и си готов”, казва Спайк Джоунс, който е носител на Оскар. Филмът е френска продукция.
„Мечка”-Какво може да се случи, ако гаджето ти реши да те изненада за рождения ден? Наш Еджертън написва, режисира и играе във филма “Мечка”, който е продължение на филма “Паяк” от 2007 г. Отново главен герой е Джак и отново се сблъскваме със стряскащи обрати, които преобръщат невинни ситуации от ежедневието. “Защото обичам да изигравам нещата правдиво, без да подготвям публиката предварително какво да очаква – комедия или трагедия, и затова обратите стават толкова силни”, казва Еджертън. Филмът идва от Австралия.
„Човекът без глава”-Създаден за четири години, филмът е дебют за Солана, но какъв? Филмът е селектиран в програмата на кинофестивала в Кан и получава награда на журито през 2003 г. Прожектиран е на стотици престижни фестивали и е спечелил много награди. “Човекът без глава” е визуално поразителен и технически съвършен. “Живеем във време, когато киното е превърнато в продукт, а филмите стават все по-комерсиални. Късометражното кино е последната запазена територия за артистична свобода – затова е важно да го обичаме”, казва Солана. Филмът е продуциран също във Франция.
proletnishorti„Четириъгълник”-Две “класически” семейни двойки сменят партньорите си и живеят в групов брак, през 1970 г в Лонг Айлънд, Ню Йорк. Тази документална история влиза в детайлите на домакинствата, за да попита докъде се простират границите на социално приемливото, брака, моногамията и желанието. “Вдъхновена съм от старите снимки на баща ми от периода му на различни полигамни любовни авантюри и от желанието ми да приключа с някои неща от миналото, реших да интервюирам родителите си. Филмът не предлага отговори, а се стреми да бъде обективен. Показва двама души в определено време. Филмът разказва история“, казва режикьорката Ейми Грапъл.
Една различна американска продукция, която не се среща сред стандартните Холивудски проекти. „Обичам те повече”-Вдъхновен от хита на 78-ма години ‘Love You More’ на Buzzcocks, този късометражен филм разказва историята на двама пънк любовници – Глория и Питър от Лондон. Нежен и любопитен, филмът е продуциран от Антъни Мингела идващ от Обединеното кралство. „Венера”-Ако искрата на любовта е изгубена и сексът не върви, какво да правим? Каролин и Размус са срамежлива двойка, която не е правила секс от  четири месеца. Затова решават да посетят публичен дом и да видят дали това няма да разреши проблема им. Тази пластелинена анимация е в официалната селекция на Международния анимационен фестивала Анеси в Лос Анджелис и др.
Интересна продукция идваща от Дания. „Ръката”-Режисиран от три жени, филмът „Ръката” е съвременна история за тийнейджърската любов в ерата на технологиите. Сценарият има двама главни герои и е написан за три часа в автобуса от Далас до Остин. Чанс и Жьоневиев, започнали връзка чрез sms-и, твърде бързо осъзнават, че никога не са имали никакви отношения помежду си. Филмът е част от селекцията на фестивала Сънданс, където получава Специална награда на журито за комедиен сценарий.
Още една впечатляваща продукция идваща от Щатите. Любители на киното и на изкуството, като цяло със сигурност няма да липсват. Клуб Петното на Роршах несъмнено подкрепят арт вечерите и за поред път очакваме огромен интерес от страна на младите в Пловдив. Събитието се организира от Open Art Foundation и Art news Café, а домакин на събитието е Клуб Петното на Роршах. Цената на билета ще е 5лв., а началният час е обявен за 19.30ч. Наш екип е силно интригуван от различното събитие и ще се отдаде на възможността да се обогати културно.

mediacafe.bg – Надя Глушкова

За автора