SPIRIT of Burgas e сред 15те най-добри фестивала в категорията „Best European Festival”

Европейската програма, в която престижно място заема българския фестивал SPIRIT of Burgas се нарича CETEP (Central European Talent Exchange Program). В нея членуват общо 14 фестивала от Централна, Югоизточна и Източна Европа. Освен SPIRIT of Burgas като единствен български фестивал, поканен да участва в CETEP, останалите са:

Live Music Festival – Полша, Pohoda – Словакия, Rock For People – Чехия, Taksirat – Македония, T-Mobile Music Festival – Хърватска, Woodstock Festival – Полша, B`estfest – Румъния, Exit – Сърбия, Wilsonic – Словакия, Sziget – Унгария, Heineken Open`er Festival – Полша, Positivus Festival – Латвия,  Eurosonic Noorderslag – Холандия, който е и координатор на програмата.

Всички те ще работят в следващите пет
години съвместно като извършват взаимен обмен на групи, артисти и DJи от съответните държави. Съществува обща неудовлетвореност у участниците в CETEP от факта, че на артисти от съответните държави обикновено се отрежда подгряваща или запълваща роля при програмиране на фестивалните сцени, както и в извънфестивалния концертен живот. Затова и участниците в програмата ще бъдат обединени около общите усилия да подпомогнат развитието на артистите от региона и да се преборят за по-добро позициониране на родните си групи и изпълнители на международната сцена.

Инициативата CETEP
стъпва върху платформи за обмен на артисти като musicXport (www.musicxport.nl) и European Talent Exchange Program (www.etep.nl).
Сътрудничеството стартира на 28 май тази година на работна среща в Будапеща. В нея взеха участие и представители на Yourope – Европейската асоциация на фестивалите (http://www.yourope.org), която постави SPIRIT of Burgas сред 15те най-добри фестивала в категорията „Best European Festival” на Yourope Festival Awards през 2008г. – още след първото издание на българския фестивал.


За българския фестивал SPIRIT of Burgas е чест
, че е поканен да е един от членовете по програмата. Екипът на Beck’s, марката която за поредна година е част от тази емоция, също споделя тази гордост. Организаторите на фестивала приемат това като признание за усилията им в последните четири години. Те обещават, че от тук нататък ще работят за максимално промотиране и лансиране на българските музиканти на международната фестивална и концертна сцена в сътрудничество с колегите си от другите фестивали участващи в CETEP.

БИЛЕТИ за SPIRIT of Burgas 2011:

Предварителна продажба: 1-дневен: 50лв. (25 евро)
3-дневен: 120 лв. (60 евро)
Къмпинг: 30 лева (15 евро)

Билетите са в продажба в мрежата на Eventim.bg.

На входа в дните на фестивала:

1-дневен: 60лв.

3-дневен: 140лв.

снимка: бесове.бг

mediacafe.bg

За автора