Скок във времето със 150 години назад (снимки)

Жеравна очаква 15 000 гости за започващия тази вечер фестивал на народната носия.

Тридневният уникален фолклорен фестивал "Скок във времето" стартира днес 23.08 /петък/. Шестото издание се провежда в парк Добромерица край Жеравна,като там ще се съберат хиляди хора от всички краища на България обединени от това, че всички са облечени с фолклорни носии (автентични, сценични, създадени от стари майстори или ушити специално за тях, по свой вкус и размери). Всеки ще бъде пременен в старинно облекло изразяващо неговия произход, нрав, материално положение и занаят. Входната такса за трите дни е само 20 лева.

Най-интересното е, че е забранено използването на мобилни телефони, освен на определените за целта места. Също така организаторите определят и други важни условия, като забраната за безалкохолни напитки, както и използването на пластмасови чаши, чинии, бутилки, термоси, вилици, лъжици, салфетки и др.

 

Пред Дарик артистичният директор на ансамбъл „Българе" Цвети Шопова разказа, че сред многобройните участници във фестивала има индонезийски и румънски ансамбъл.
jeravna-folklor-nosiq3
Забранено е дори носенето на съвременни дамски и мъжки чанти, куфари, раници, сакове и др. За тези, които не успеят да си намерят битова торба, на фестивала ще се продават. Забранена е употребата на съвременни одеяла и постелки. Ще се продават и отдават под наем черги и рогозки. Забранени са съвременни шапки и кърпи. Позволено е използването на калпаци, бели кърпи против слънце и забрадки. Забранено е използването на слънчеви очила.

Това е фестивал, който няма аналог в България и цели да запази автентичните народни традиции. Там може да ядете чевермета, стари мезета, пресни сирена и суджуци, топли погачи и симити, ще пиете руйно вино и ракия, ще се наслаждавате на родопските гайди и македонските зурни, ще гледате истински пехливански борби, ще се запознаете с различни кукери и маскарадни игри. Ще притаявате дъх пред мистичните нестинари, ще участвате в древни игри и обичаи. Ще се докоснете до старите майстори и занаяти…

jeravna-folklor-nosiq13

За да не се разваля приятното преживяване, организатроите препоръчват на пушачите да използват кибрит вместо запалка и ако е възможно, цигарите да се носят в табакера или кожена калъфка. Добре е да си носите нож и пешкир. Ако не успеете да си осигурите фолклорни носии на място ще ви помогнат. На входа на фестивала ще се продават и отдават носии под наем.

В непосредствена близост до фестивала ще има място за палатков лагер с осигурени химически тоалетни, вода и ток. Палатковият лагер не се заплаща. Всичко това, скъпи приятели, се прави в името на едно автентично изживяване, което да наподобява машина на времето.

Входът за фестивала не включва консумация и облеклo. Таксата за занаятчии е еднократна в размер на 20 лв., както за всички други гости на фестивала.

jeravna-folklor-nosiq4

Правилник на фестивала

  • Всеки желаещ да присъства задължително трябва да е облечен с фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана). Допускат се и облекла от началото на ХХ век, както и традиционни за други държави. Офицерите може да бъдат със старинни военни униформи и оръжия.
  • Забранено е използването на камери и фотоапарати на територията на фестивала. На разположение на гостите ще има фотографи, при които желаещите могат да си направят снимка или да заявят DVD.
  • Забранено е използването на мобилни телефони, освен на определените за целта места.
  • Забранено е внасянето на алкохол и безалкохолни напитки, както и използването на пластмасови чаши, чинии, бутилки, термоси, вилици, лъжици, салфетки и др.
  • Забранено е носенето на съвременни дамски и мъжки чанти, куфари, раници, сакове и др. За тези, които не успеят да си намерят битова торба, на фестивала ще се продават.
  • Забранена е употребата на съвременни одеяла и постелки. Ще се продават и отдават под наем черги и рогозки.
  • Забранени са съвременни шапки и кърпи. Позволено е използването на калпаци, бели кърпи против слънце и забрадки.
  • Забранено е използването на слънчеви очила.
 
За да не се разваля приятното преживяване на останалите, пушачите може да използват кибрит вместо запалка и ако е възможно, цигарите да се носят в табакера или кожена калъфка. Добре е да си носите нож и пешкир. Всичко това се прави в името на едно автентично изживяване, което да наподобява машина на времето.
 
jeravna-folklor-nosiq
jeravna-folklor-nosiq7
jeravna-folklor-nosiq9
jeravna-folklor-nosiq17
jeravna-folklor-nosiq16
jeravna-folklor-nosiq18
jeravna-folklor-nosiq11
jeravna-folklor-nosiq12
jeravna-folklor-nosiq5
jeravna-folklor-nosiq2
jeravna-folklor-nosiq19
СНИМКИ – nosia.bg
 
 

За автора

Вашият коментар