Топ саксофонист от Ню Йорк за пръв път на гости в Пловдив

За всичко е виновен училищният автобус. Ако четвъртокласникът Пол Карлон можеше лесно да се качва на него с виолончелото си, сега той щеше да е струнен музикант. Година по-късно съучастник става и радиото – не е известно точно коя станция е слушал, но по-важното е, че е избрал да свири на саксофон. Великолепният джазов музикант и композитор Пол Карлон ще изнесе четири концерта в България.


Първият от тях е в Пловдив,
следват Хасково, Велико Търново и София. Турнето му е по покана на Американското посолство, което активно работи за популяризиране на джаза и съвременните достижения на знакови изпълнители. Магистър по Английска литература, Пол Карлон с лекота овладява и изкуството на джаза.

Кариерата му започва с изтощителни джемсешъни
всяка нощ в меката на нюйоркския джаз – клуба Small’s, където има възможност да свири с утвърдени имена като Tommy Turrentine, Frank Hewitt и Jimmy Lovelace. В средата на 90-те Пол се насочва към афро-кубинската и бразилската музика. Очарован от латино и уърлд стиловете, той създава собствен музикален почерк и композиции, които са визитна картичка на групите му Paul Carlon Octet и Grupo los Santos. Активно работи и с Макс Полак, чиято оригинална концепция Rumba Tap слива афро-кубинската музика и танци, американския джаз, човешкото тяло като перкусионен инструмент и степ танците в органична музикална-сценична сплав. Концертирал из целия свят, в Ню Йорк Пол Карлон се среща с изключителния български контрабасист Трифон Димитров, с когото поставя началото на едно интересно сътрудничество.

Макар че от повече от 10 години Трифон
работи в Щатите, той е един от високо ценените наши джазмени. Името му естествено се свърза с тези на Венцислав Благоев и Димитър Димитров и заради фантастичния концерт „Поезия за два тромпета и приятели“, който изнесоха на „Пловдивски джаз вечери 2009“ в партньорство с петкратния носител на „Грами“ за джаз Ранди Брекър.


Дата
20 Септември, вторник, 21:00 часа
Къде: Alcohol (Лейди Странгфорд 5)


Пол Карлон (NY) – саксофон,
Трифон Димитров (NY/БГ) – контрабас,
Венцислав Благоев (БлГ) – тромпет, флигорна, океански раковини,
Димитър Димитров (Сф) – барабани.
Дизайн: Цветан Калдиев

mediacafe.bg

За автора