Тракийско съкровище бе открито до с. Борисово

Тракийско съкровище бе открито до с. Борисово
Екипът на археоложката Даниела Агре откри съкровище при разкопките на тракийска надгробна могила край елховското с. Борисово, съобщава „24 часа“.
Археолозите попаднали преди дни на богати дарове, положени в гроб на знатна тракийка, живяла в края на I – началото на II в.
Сред тях са комплект луксозни бронзови съдове – преносима масичка (изключително рядка находка), голямо кръгло блюдо с ажурен ръб и ситула (котел), всички с еднаква стилна украса от бръшлянови листа.
Сред гробните дарове е и съд с форма на малка кофичка, в който е вмъкнат друг с капак, който археолозите шеговито наричат „шампаниерата“. Според Даниела Агре той няма аналог сред откриваните досега у нас.
В гроба е било положено и тоалетно сандъче, декорирано с бронзови бюстове на сатири и менади, като чертите на лицето на всяка фигура показват различни характери.
Става дума за комплект украси за колесницата на мъртвата. Иманяри изровили и унищожили почти напълно колесницата, но не могли да намерят украсата, която им била цел.
„Защото още при погребването на колесницата древните демонтирали украсата и я скрили. Явно са били наясно, че и по тяхно време могилите се поругават, за да бъдат ограбени. Затова свалили украсата от колесницата още по време на погребалния ритуал в присъствието на опечалените и я сложили в ямата, където били кремирани останките на покойната. Така тя била прибрана на най-труднодостъпното място и затова се е съхранила“, обяснява археоложката.
Декорацията на колесницата включва 4 орела, чиито криле „преливат“ в драконови глави.
Близо до гробната яма екипът е разкрил голяма квадратна олтарна маса, върху която е оставяна храната за мъртвата като част от погребалния обред.
„Находката е изключителна. Известна ни е тази практика от периода, но за първи път с откриването на олтарната маса тя се засвидетелства архиологически в гроб от Римска Тракия“, отбелязва Даниела Агре.
През 2008 г. екипът й откри край странджанското с. Бродилово ранна тракийска гробница от ІV век пр.Хр., оценено като нечувано скъпо за времето си съоръжение. Година по-рано екипът археолози се натъкна край с. Голям Дервен, Елховско, на лабиринт, какъвто има двореца в Кносос – център на Критско-миньойската култура.
Екипът на археоложката Даниела Агре откри съкровище при разкопките на тракийска надгробна могила край елховското с. Борисово, съобщава „24 часа“. Археолозите попаднали преди дни на богати дарове, положени в гроб на знатна тракийка, живяла в края на I – началото на II в.Сред тях са комплект луксозни бронзови съдове – преносима масичка (изключително рядка находка), голямо кръгло блюдо с ажурен ръб и ситула (котел), всички с еднаква стилна украса от бръшлянови листа. Сред гробните дарове е и съд с форма на малка кофичка, в който е вмъкнат друг с капак, който археолозите шеговито наричат „шампаниерата“. Според Даниела Агре той няма аналог сред откриваните досега у нас.
В гроба е било положено и тоалетно сандъче, декорирано с бронзови бюстове на сатири и менади, като чертите на лицето на всяка фигура показват различни характери. Става дума за комплект украси за колесницата на мъртвата. Иманяри изровили и унищожили почти напълно колесницата, но не могли да намерят украсата, която им била цел.

„Защото още при погребването на колесницата древните демонтирали украсата и я скрили. Явно са били наясно, че и по тяхно време могилите се поругават, за да бъдат ограбени. Затова свалили украсата от колесницата още по време на погребалния ритуал в присъствието на опечалените и я сложили в ямата, където били кремирани останките на покойната. Така тя била прибрана на най-труднодостъпното място и затова се е съхранила
„, обяснява археоложката.
Декорацията на колесницата включва 4 орела, чиито криле „преливат“ в драконови глави.

Близо до гробната яма
екипът е разкрил голяма квадратна олтарна маса, върху която е оставяна храната за мъртвата като част от погребалния обред.“Находката е изключителна. Известна ни е тази практика от периода, но за първи път с откриването на олтарната маса тя се засвидетелства архиологически в гроб от Римска Тракия“, отбелязва Даниела Агре.

През 2008 г. екипът й откри
край странджанското с. Бродилово ранна тракийска гробница от ІV век пр.Хр., оценено като нечувано скъпо за времето си съоръжение. Година по-рано екипът археолози се натъкна край с. Голям Дервен, Елховско, на лабиринт, какъвто има двореца в Кносос – център на Критско-миньойската култура.

mediacafe.bg
– Тервел Куцев