Валя Балканска пее на лятно кино „Орфей“ на 16 юни

valyabalkanskaplovdiv
„Школа за народни танци Луди Млади“ кани всички граждани и гости на град Пловдив на своя първи самостоятелен концерт-спектакъл под надслов „… мир не зная, луд лудея, … дето искам, там ще пея“ на 16.06.2012 г. от 21:00 ч. в лятно кино „Орфей“. Гост-звезда на събитието ще бъде неповторимата Валя Балканска заедно с гайдаря Петър Янев.

Тази събота Пловдив ще бъде огласен от завладяващите песни и танци на родния ни фолклор. Точно в 21:00 ч. ще започне първият самостоятелен концерт-спектакъл на една от най-изявените местни школи по народни танци – „Луди Млади“ (www.ludimladi.free.bg) с ръководители Петя и Цвятко Маринови. Събитието ще се състои на сцената на лятно кино „Орфей“ и ще е с продължителност един час. Специално за концерта в града на тепетата ще пристигне и великата Валя Балканска, която заедно с гайдаря Петър Янев ще подкрепи младите таланти.
Концертът е под надслов „ … мир не зная, луд лудея, … дето искам, там ще пея“ (П. Яворов, „Луди млади“) и ще представи изпълнения, обхващащи всички фолклорни области в страната – от тежката Родопска песен до пламенните Шопски ритми. Участниците са над 40 на брой, на възраст от 3 до 53 години! Освен едноименният Фолклорен Ансамбъл „Луди Млади“, публиката ще забавляват и любителите-ентусиасти от школата със специално подготвени танци.
ludimladi_folklor
Чрез своя концерт „Школа за народни танци Луди Млади“ иска да припомни на всички българи откъде тръгват нашите корени и колко силни са те. Народът ни често е минавал през различни периоди на недоимък, трудности и несгоди, но винаги е успявал да се съхрани, именно благодарение на своите традиции и фолклор. Нека и днес не забравяме, че всичко лошо ще отмине, че всяка криза има своя край – да се усмихнем, да почерпим вдъхновение от автентичните ни песни и танци и да посрещнем предизвикателствата пред нас с нови сили. Така, както са го правили нашите предци. Така, както ще го правят и нашите деца.
Билетите са на цена от 6 и 8 лева и могат да бъдат закупени от касата на лятно кино „Орфей“ или в залата на „Школа за народни танци Луди Млади“, която се намира в Палата №4 на Международен Панаир Пловдив (входът откъм река Марица).
„Школа за народни танци Луди Млади“ е създадена през 2009 г., първоначално като клуб за любители, желаещи да изучават български хорà. През 2010 г. се сформира и едноименният Фолклорен Ансамбъл към школата, който само за няколко месеца има изнесени над 20 концерта в страната и чужбина.

През същата година се поставя и началото на ежегодния фолклорен фестивал за любителски групи от цялата страна „На хорото под Тепето“. Той е единствената подобна инициатива за град Пловдив и се осъществява именно благодарение на организаторите от школата в лицето на нейните ръководители Петя и Цвятко Маринови.

 

Информация: Из сайта www.zaplovdiv.com

 

mediacafe.bg

За автора