Пловдивски учени създадоха уникални салами

salami_uht_plovdiv
Едва ли са мнозина хората, които няма да се съгласят с това, че българинът е изключително талантлив и интелигентен. Друг е въпросът, че принципно се спасява самостойно и оцелява на принжипа на единака.Следващата новина обаче, доказва по безспорен начин, че всяко праволо си има изключения. И то, какви!

Read More


За какво става дума?
Учени от Университета по хранителни технологии в Пловдив, създадоха колбаси с ликопен. Това вещество е естествен антиоксидант, който се съдържа предимно в люспите на доматите. Ще кажете – какво толкова? Продължавайте да четете!
Въпросният антиоксидант ликопен предпазва от рак на кожата и забавя стареенето! Това обаче не е всичко. Разработката има и друга цел – производителите да не влагат в саламите вредни оцветители, а да преминат към естествения червен и здравословен пигмент. Това съобщи преди броени дни зам.-ректорът по научната дейност на УХТ доц. Панталей Денев по време на Международния икономически форум в Пловдив.
Добрите новини в тази посока продължават. Според учените, природното вещество може да доведе до понижаване риска от развитие на определени онкологични заболявания, включително и рак на простатата. Ликопенът е много полезен и за кожата, като я предпазва от така нар. старчески петна, които се образуват в резултат на оксидативен стрес.
В катедрата по мляко и млечни продукти на УХТ пък се разработва технология за получаване на млечни продукти, обогатени с Омега-3 и Омега-6 киселини. Казано на разбираем език, това значи, че в млечните продукти се вкарва олио вместо палмово масло. Това се отнася предимно за кисело мляко и мажещи се сирена, тъй като олиото е богато на здравословни киселини.
И докато една групичка хора си чешат езиците, спят на удобните кресла или четат вестници, нехаейки ни за наука, ни за каквото и да било в тази опърпана държавица, то научните работници в УТХ Пловдив, продължават смело и безкористно напред. Освен споменатото дотук, те разработват още една нова технология – създаването на храни с инулин – пребиотик №1, който доказано подобрява обмяната на веществата, намалява риска от сърдечносъдови заболявания и укрепва имунната система. Това е естествен полизахарид, получаван от грудките и корените на растения, който предпазва и от онкозаболявания.
Храните, в които има извлечен инулин са подходящи както за диабетици, така и за хора с високо кръвно. Интересна разработка на учените от университета е свързана и с оползотворяването на фасовете от изпушени цигари. След подходяща обработка и пресоване, филтрите на угарките стават чудесна изолация на стени. Тя не мирише лошо, защото при преработката филтрите се измиват по специален начин, а катранът и вредните вещества били изхвърляни. Водната маса, с която се промиват филтрите, служи като антикорозионно покритие на всякакви метални повърхности.

mediacafe.bg – Димо Димчев