За първи път в Стара Загора ще се проведе 042 Фест

За първи път в Стара Загора ще се проведе 042 Фест, който цели да запознае местната публика с най-новите тенденции в сферата на визуалните изкуства и по-специално най-бързо развиващия се жанр – дигиталното изкуство.

Програмата ще включи изложба в библиотека „Захарий Княжески“ и прожекция на видео-арт творби. В изложбата участват седем млади артисти, които ще представят интерактивна инсталация, обект, видео, дигитална скулптура и др. Прожекцията пък ще обхваща разнообразни видеа на български и чужди артисти. Откриването ще бъде на 27-ми септември в рамките на Нощ на изкуствата.

042_image_3

Наред с изложбата организаторите са подготвили и съпътстваща програма, която включва лекция, презентация, видео работилница и лазерно шоу. За гост-лектор е поканен Петер Цанев – артист и Професор по психология на изкуството и история на художественото образование в Националната художествена академия, София.

Георги Маринов и Пламен Николов от „Match Frame Studio“ – едно от водещите видео студиа за реклама у нас – ще предложат на публиката да се включи във видео работилница, която ще се проведе между 23. и 27. септември. Маринов и Николов ще направят въведение в операторското майсторство и изкуството на монтажа, а участниците ще могат на практика да приложат придобитите познания и да създадат собствен филм под менторството на двамата професионалисти от „Match Frame Studio“.

Темата на работилницата е „Отвъд рамките“ и участниците ще имат пълна свобода на интерпретация. Снимките ще случват на избрани локации в Стара Загора. Резултатите ще бъдат представени в рамките на Нощ на изкуствата и изложбата на 042 Фест в библиотека „Захарий Княжески“.

042_image_5

Програмата не фестивала ще включи и първата по рода си лазерна прожкция върху фасадата на Синдикалния дом, която ще превърне една от най-високите сгради в града в медия, върху която чрез ефектни лазерни графики и анимации ще се отправят послания до целия град.

Селекцията от графики и анимации ще бъде проектирана на 27 Септември, след залез, по време на „Нощта на изкуствата” Стара Загора.Всички проекции ще бъдат старателно документирани и обозначени с техните автори.

Организаторите на 042 Фест канят всички жители и гости на града да се включат в програмата и да се запознаят с най-новото и интересното от сферата на дигиталното изкуство.

За автора

Вашият коментар