Жълъдът на Йоко Оно

Около 50 години след като публикува концептуалната си книга "Грейпфрут", художничката и активистка за мир  Йоко Оно  издава продължение на четивото, с което се надява да вдъхнови хората и да ги окуражи да мислят и да четат.

Творбата се нарича Acorn ("Жълъд") и представлява книга със 100 "инструктажни" поеми и рисунки, а появата й на книжния пазар се очаква на 15 юли.

По думите на Йоко Оно творбата й представлява своеобразно връщане назад във времето, тъй като първоначално я създава за интернет през 90-те години на миналия век.

Всеки ден в продължение на 100 дни вдовицата на легендарния лидер на "Бийтълс" Джон Ленън е споделяла различна идея, която хората да обсъждат. Сега Оно претворява този опит в книга.

Йоко оно споделя, че е „прегърнала „ тази идея, защото хората отдавна са отвикнали да четат, а вместо това сядат зад компютъра. Тя казва, че по този начин се връща назад във времето, тъй като наистина вярва, че четенето на книги е напълно различно преживяване от начина, по който хората общуват и получават информация в интернет.

Всяка "инструктажна поема" е придружена от точкова рисунка, стимулираща допълнително мозъчната дейност на читателя.

Инструкциите, описани от авторката като "поезия в действие", и илюстрациите предизвикват читателите да се вгледат в заобикалящия ги свят по различен начин.

Подобно на издадената през 1964 г. книга "Грейпфрут", новата творба на Йоко Оно е разделена на секции. И макар първоначално да се е притеснявала, че "Жълъд" няма да бъде толкова сполучлива книга като първата, сега вдовицата на Джон Ленън я намира за по-добра и  "по-рафинирана на органично ниво".

 

 

 

За автора

Вашият коментар