„Арт позитив“ открива изложбата „Свободата“

От днес до 20 април в Галерия „Капана“ за 15-ти път ще се състои проектът за съвременно изкуство „Арт Позитив“.  Тази година темата е особено актуална „СВОБОДА“, интерпретирана от 25-ма артисти. „Арт Позитив“ е проект на Сдружение „Изкуство днес“, член на международната мрежа от немски културни общества в чужбина на Гьоте-институт. Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2022 година и с подкрепата на Национален фонд „Култура“. Официалното откриване е тази вечер в 18:00 часа.

Участници в 15-тото издание са Аарон Рот, Бисер Кирилов, Велина Христова, Дориан Болка, Ева Петкова, Елена Савова, Еми Куртoва, Емил Миразчиев, Жените на РЪБ-а, Ива Вачева, Иван Иванов, Иван Карев, Ивелина Иванова, Илияна Манукова, Мира Мохсен, Мич Брезунек, Надя Генова, Осман Юсеинов, Петър Кочевски, Саркис Нерсесян, Севдалина Кочевска, София Грънчарова, Харита Асумани, Яна Костова.

СВОБОДАТА е вечна и все по-актуална в съвременния контекст на военни действия. С тази тема се надяваме да се отърсим от прекомерния си фокус върху пандемията и да погледнем в пълнота така наболелия и все пак безкраен и сложен въпрос за свободата. Търсенето, както и въплъщаването на свободата са изконно човешки измерения, които би трябвало да ни обединяват и възвисяват. Свободата като колективен, а не само индивидуален феномен, носи със себе си осъзната отговорност към другите и към социалната и околна среда. Тя е ключът към един по-добър свят. Свободата може да бъде видяна през различни социални, политически, културни, художествени и духовни проблематики – например свобода и общество; свобода и социални различия; политически форми на свобода; свобода, пол и сексуалност; свобода и екология; духовни, физически и творчески измерения на свободата и други. Рефлексиите върху множеството аспекти на свободата ще бъдат представени през иновативния подход на Арт Позитив, който ще събере млади и вече утвърдени автори, за да ни представят творби, използвайки всички форми на съвременното изкуство.

Калина Пейчева

Изложбата може да бъде разгледана до 20 април, работно време на галерията от вторник до неделя между 10 и 18 часа.

Вашият коментар