Error 15 Festival Not Found: Wrong Fest 2020

Грешната година.
Грешното място.
Грешният ден.
Грешният час.
Грешната музика.
Грешните хора.
ERROR! Грешен фестивал! 
Толкова много грешки, толкова много минуси в това септемврийско уравнение, че по законите на математика (или на Мърфи) накрая получихме положително число.
Wrong Fest 2020 беше нещо изключително. Сам по себе си фестивалът има за цел да даде поле за изява на underground – културата. Това е ясно на всеки още с първия поглед на плаката с бандите – международно участие, жанрово разнообразие. Организаторите показаха висш пилотаж, предвид световната пандемична обстановка. До последния момент всички бяхме на нокти какво предстои. Групи отпадаха, нови имена се изписваха в страницата на евента. Датата  претърпя промени. Събитието също за първа година се проведе под тепетата, с което успя дори да накара пловдивчани и софиянци да се смесят в една тълпа. Вечната вражда между двата топоса бе победена? Няма ли нещо доста грешно в това?!
Чуха се доста прогнози. Но ето ни ден след щурия уикенд, времето е слънчево, а в нас – още повече. 
Петъчната вечер раздвижи публиката под звуците на Jawhinge. Те имаха честта да открият фестивала. По залез се присъединиха любимците от So Called Crew. Текст след текст тълпата пригласяше. В един миг призиви за оставка се понесоха и въздухът се сгъсти от напрежение. Рязка смяна без транзит на жанра – The Еssential Funk Trombone. Фънк класики и авторски парчета с безпардонен духов елемент на тромбон. Ако се чудите как да обясните „айляк“ , просто се заслушайте. С един скок на сцената се качи Strugare с типичната си екстравагантност, облечена в бял стих. Феновете най-после чуха новия албум на живо и положението ескалира до circle pit. 4…3…2…1 руски глас на обратно броене и Tommy Chash буквално ни изстреля в Космоса. С известната си арогантност той забрани на фотографи и журналисти да присъстват под сцената, та дори на охранителите. За реванш обаче подпали краката на всички. Почти се стигна до ексцесии сред публиката (от вълнение, разбира се). Хвърчаха обувки, плюшени играчки…това там динозавър ли е? Но на  Wrong Fest всичко някак си е на място. За финал Tommy благодари на тълпата и на организаторите за куража и сподели, че това е първото му шоу за тази година, което не е отменено, поради ситуацията.
За тези, на които 5 изпълнителя и 6 часа не им бяха достатъчни, имаше организирани и афтърпартита из целия град, които продължиха до изгрев слънце.
През втория ден от фестивала Stop the Schizo поеха ангажимента да върнат енергията в още сънената публика. И то с какъв успех! Оставиха ги в ръцете на TDK, които за пореден път не изневериха на себе си и направиха феноменално шоу. Сърбите от Repetitor застъпиха на свой ред с алтернативно и пънк звучене. А барабанистката им (да, беше дама) смая зрителите. Заместниците на Ice3peak, за които редица бяха скептични, а именно момчетата от Lalalar, буквално откраднаха вечерта. Турското трио надмина и най-големите очаквания на присъстващите. Рядко чуваш толкова интересна банда. Но нямаше време за почивка. 1000 Mods от съседна Гърция поеха руля. И на финал като на финал. Едночасов сет с grunge и stoner rock. Знаете как кипва вода, така изглеждаше пространството пред трибуната. Хора хвърчаха във въздуха, понесени на ръцете на останалите, отново мошпит и една ограда, която охраната едва придържаше, за да не станат сцена и публика едно.  А за това дали се е харесало на слушателите, отсъдихме по аплодисментите и виковете, които продължиха следващите 5 минути.
Грешният фестивал беше най-правилното решение как да прекараме почивните дни. Ако вие сте пропуснали, вече дочухме, че 2021 се очертава да е още по-силна. 

За автора

Вашият коментар