Франкофоли на Гребната в Пловдив през юни

От тази година Франкофоли  се мести в града на тепетата и ще посрещне своята публика на Гребната база на 16 и 17 юни 

След двугодишно прекъсване, българското издание на най-големия международен франкофонски фестивал Франкофоли  /под марката на френския фестивал Les Francofolies/ ще се проведе за 6-ти път в България на 16 и 17 юни т.г. Международният фестивал Francofolies de Bulgarie e едно от най-ярките мулти- жанрови събития за представяне на съвременна френска култура в национален мащаб.

След 5 супер успешни издания в Благоевград, една от изненадите на Франкофоли тази година е новото място на провеждането му. През 2023 -та, за първи път огромната сцена на летния фестивал ще бъде построена на Гребната база в Пловдив, ще има открити сцени и пространства в градска среда, включително в кв. Капана, както и в отдалечени от градския център места.

Събитието е част от програма „Наследство 2023“ на Фондация „Пловдив 2019“ и се осъществява с любезната подкрепа на Община Пловдив. Традиционни партньори на Фестивала са Министерство на културата, Министерство на Външните работи, Министерство на образованието, Министерство на туризма, Френското посолство в България.

През февруари на специална пресконференция в Пловдив ще бъдат обявени участниците в програмата на музикално събитие, които ще се включат с концерти в двата фестивални дни. Тогава ще бъдат пуснати в продажба и билетите за фестивала. Екип на френската телевизия TV5 Monde ще излъчва събитието от Пловдив, като по време на престоя си ще посети и знакови културно-исторически забележителности. 

Програмата на Франкофоли в Пловдив ще е пълна с изненади и е насочена към цялото семейство. Включен е образователен модул, в който ще участват изявени деца от всички френски гимназии в цялата страна, които в рамките на фестивалните дни ще дебатират по теми, само и единствено на френски език. Ще има събития за хора в неравностойно положение, както и арт ателиета, Ще бъде представена френската кухня и традиции. Френската търговска камара, заедно с РЗК – Пловдив ще покажат на различни места в града френски и български занаяти.

До момента, в българската сцена на фестивала се включиха едни от най-популярните по света френски и международни артисти, сред които ZAZ, Нувел Ваг, Джипси кингс, Патрисия Каас, DJ Боб Синклер, Имани, LP, Кенджи Жирак, Метр Гимс, Кристоф Уилем и др. , а през 2019г., със съдействието на Българския културен институт в Париж, Котарашки бяха първите български музиканти, селекционирани в програмата на Франкофоли в Ла Рашел, Франция.

През 2017 г. фестивалът Франкофоли в Благоевград беше обявен за едно от 100-те най-големи събития от цял свят, популяризиращи френскоезичната култура, според проекта „Голямата обиколка“.  Инициативата е на френската държава и под патронажа на президента на република Франция.

През 2019г., в последната година на провеждането си в Благоевград преди прекъсването заради ковид кризата, събитието събра над 30 000 души българска и международна публика, а хотелите бяха с пълна заетост  месец преди провеждането му.

Фестивалът Les Francofolies /Ле Франкофоли/ – най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика се провежда от 1985 насам в град Ла Рошел, Франция и се е превърнал в емблема на града. Заради него всяка година там пристига около 110 000- на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, Ле Франкофоли се провежда в Монреал, Канада и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, Реюнион, Нова Каледония, а от 2015 – и в България.

За автора

Вашият коментар