Голямата Божана, „Малката Божана“ и шестокласниците

На 28-ми май учениците от шести клас на ОУ „Екзарх Антим І“ прекараха часовете си по литература по един различен начин – срещнаха се с хората зад фестивала „Пловдив чете“ и научиха много за книгите, писането, редакцията, илюстрацията и организацията на един литературен фестивал. Най-атрактивен гост за тях беше създателят на „Пловдив чете“ – забележителната Божана Апостолова.

Чрез житейски истории за перипетиите, излагациите и постиженията г-жа Апостолова успя да създаде интерес към литературата у децата. Тя си спомни за личното си израстване и за въпросите, които са я вълнували като дете: Що е то художествена литература? Между картона за библиотеката и картона за рисуване има ли разлика? Развълнува децата с разказ за създаването на издателска къща „Жанет-45“ и по-конкретно за това как случайно е била кръстена така. Впечатление им направи също как една достолепна дама разказва за това как е наричана „мунка“ или „чики в главата“, но самата тя представлява събитие в българската действителност с борбената си натура.

Божана Апостолова разказа на децата за големите имена в българската литература и всички поколения писатели, минали през издателството – от първата среща с Георги Господинов „с една раничка на гърба и ръкопис в ръка“ до съвсем новата „Кеплер62“. С неповторим замах тя успя да приближи шестокласниците до себе си с разкази от израстването на своята внучка – „Малката Божана“, която също е на тази възраст – и сина си и съсобственик на „Жанет-45“ Манол Пейков. От Божана Апостолова децата научиха къде се намира Гватемала, за един от езиците на маите (киче), това, че да си „бос“ буквално и преносно са различни неща и че за да разбираме наистина думите, трябва да използваме сетивата си – да усетим техния аромат, да видим цветовете им.

Какви съвети за настоящето и бъдещето получиха децата от Божана Апостолова?

„Никой не избира родителите си, но може да избере по кой път да тръгне и какво да прави със собствения си живот“

„Слушайте какво Ви говорят учителите, слушайте какво Ви говорят родителите, но най-много слушайте сърцето си.“

„Хванете се с едно нещо и го правете по най-хубавия начин.“

Шестокласниците бяха поканени лично от г-жа Апостолова за бъдещи срещи на страниците на пловдивския литературен живот. Събитието беше организирано в рамките на „Младият Пловдив чете“. Фестивалната седмица на „Пловдив чете“ 2021г. ще се състои от 14-ти до 20-ти юни.  

Вашият коментар