„Истински живот“ с Дани Буун и Шарлот Генсбур открива КЕФФ

Две от любимите имена от френското кино – режисьора и актьор Дани Буун и Шарлот Генсбур – ще видим на големия екран за откриващия филм на третия Комедиен европейски филмов фестивал „Истински живот“. Фестивалът се открива утре, 29 септември, от 18:30 часа. Вълнуващата и забавна любовна история ни запознава с Тридан, който среща отново своята ученическа любов – или поне така си мисли.

В следващите дни на фестивала ще видим общо 16 филма в рамките на 10 дни. Френското кино е застъпено в програмата с още две забавни заглавия. В „Мили Боже!“ група монахини искат да спечелят велосипедно състезание, за да съберат пари за хоспис – но се оказва, че нито една от тях не може да кара велосипед. Романтичната комедия „Процес на мир и любов“ пък ни запознава с все още влюбена двойка, която обаче непрекъснато води спорове и търсят път към помирението.

Част от фестивала са и 5 заглавия от Италия. Два филма са част от поредица – „Най-добрите дни“ и „Най-лошите дни“ разказват за два празника в серията, която изследва човешката душа в справянето с празниците. Освен тях ще видим също други нови комедии от Апенинския полуостров – „Никога не е късно за любов“, „Принцът на Рим“ и „Забравих“.

В програмата влиза и едно заглавие от Белгия – H4Z4RD, унгарският „Започнахме заедно“, в който група съученици се срещат отново след 10 години, и „Нека танцът да започне“ – испано-аржентинска продукция, която разказва за танго двойка, която се събира след дълги години разделение.

Специално жури ще оцени част от филмите, които са в конкурсна програма. В журито влизат комикът Робин Кафалиев, легендарната актриса Мария Статулова и телевизионният водещ Стефан Щерев. Освен тях за всички филми ще гласуват и зрителите, а най-добрият филм ще получи наградата на публиката.

Освен 12-те нови заглавия е предвидена и специална програма, фокусирана върху родения в Лондон британски режисьор и актьор Чарли Чаплин. Всъщност филмите на легендата на черно-бялото кино в специална дигитализирана версия ще се покажат за пръв път на голям екран в България. Пловдивската публика ще има шанса да види изчистени от дефекти и с ремастериран звук култовите „Хлапето“, „Треска за злато“, „Светлините на града“ и „Великият диктатор“.

Комедийният европейски филмов фестивал ще се проведе от 29 септември до 8 октомври, след което ще има и допълнителна програма. Билетите са в продажба на касите на LUCKY Дом на киното – всеки делничен ден след 16:00 часа и в почивните дни от 10:30 до 21 часа, както и онлайн на kinolucky.com. Те са на цена от 10 лева, за учащи и пенсионери – по 8 лева, а карта за 5 прожекции струва 45 лева. На сайта kinolucky.com може да се види и пълната програма на КЕФФ. Фестивалът се провежда с подкрепата на Националния филмов център.

За автора

Вашият коментар