Камерна сцена Пловдив JR. представя „Престо“ – „Акробатите на ударните инструменти“

„Камерна сцена Пловдив“ кани пловдивчани и гости на града на едно много специално събитие. С концерти на млади и талантливи изпълнители, популярната платформа стартира нова линия в ежегодната си програма –  Камерна сцена Пловдив JR.

На 28  септември,  четвъртък, от 19.00ч. в Първо студио на Радио Пловдив концерт ще изнесе уникалният перкусионен ансамбъл „Престо” – една от забележителните камерни формации на НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив. Основател и художествен ръководител на ансамбъла е преподавателят по ударни инструменти Пенчо Пенчев, който бе удостоен с приза “Кристална лира” 2022 – награда на Съюза на българските музиканти и танцови дейци за работата му като педагог. Ансамбъл „Престо“ е в състав: Александър Вичев – солист, Аглея Канева (вокал и перкусии), Живко Иванов (барабани), Ира Илиева (вокал и перкусии), Веселин Стефанов (перкусии) и Антон Костадинов (вокал и перкусии).

В програмата ще чуем произведения на световни композитори с уникални аранжименти за перкусионен ансамбъл – Дейв Брубек, Джийн Кошински, Otto Wit, Небойша Живкович, Николай Р.Корсаков , Панчо Владигеров , Хенг Лиу, Рей Чарлз, Джон Кейдж, Арам Хачатурян, Петко Груев Стайнов, Георги Обретенов.

Камерна сцена Пловдив се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 година. ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН!

Ансамбълът е създаден през 1999г. През годините във формацията свирят  ученици от специалните класове по ударни инструменти. “Престо” е носител на призови отличия от национални и международни конкурси – Младежки джаз конкурс Стара Загора‘ 22- първо място и специална награда, участие на Младежка джаз сцена на Банско джаз фест и майсторски клас с великия  джаз барабанист Били Кобъм.

Перкусионното дуо Аглея Канева и Александър Вичев през последните две години са отличени с наградите: Absolute Winner, Първо място, категория камерни формации от Международния конкурс в Смедерево, Сърбия The arts appreciation society ULJUS; Първа награда, категория формации от Национален конкурс за млади джаз изпълнители Стара Загора; Първа награда от VIII конкурс за ударни инструменти Пендим – Пловдив, 1 място на Iscart International music colpetition – Lugano , Switzerland. Тази година Фондация „Енчо Керязов“ ги номинира в категория Изкуство – топ 3 на официалната церемония на Античен театър. 

За първи път в историята на перкусионните ансамбли са включени и вокални изпълнения. С произведенията, които свирят младите дарования печелят не само призови места, но и симпатията на публиката с големият си  талант  и виртуозността, с която ги изпълняват, а директорът на Jazz FM Светослав Николов ги нарече “Акробатите на ударните инструменти”.

Александър Вичев е на 15г  и е солист на ансамбъл „Престо“. Свири от 6- годишен на перкусии . Удостоен е с приза “Млад музикант на годината 2021” на БНР . Има богат концертен опит: Сежурне с Шуменска филхармония; Сежурне с Разградска филхармония  и участия в майсторски класове в  Русе, Амстердам, Грац.

Аглея Канева (вокал , перкусии) е на 16г. Занимава се с пеене, водена от любовта си към джаз музиката. Публиката я познава добре от концертите на Арт Войс Център с педагог Руми Иванова. Любимите  женски образи ги открива в имена  като Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Nina Simone,Diana Krall,Esperanza  Spalding  и др. Носител е на много призови отличия от международни и национални музикални конкурси. Четири години подред е част от “Успелите деца на фондация Бербатов” в категория поп и джаз пеене. Трета поредна година е част от артистите на младежка сцена на Банско джаз фест. Тази година младото джаз-дарование е специалната изненада в концерта на именития Любомир Денев, благодарение на “Музикартисимо – майсторски класове” на Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”.

За автора

Вашият коментар