14 дни Киномания завладява Пловдив

От 18-ти ноември до 1–ви декември 2016 г. в „LUCKY Дом на киното“ ще се проведе 11-тото издание на Киномания в Пловдив. Световната кинопанорама е едно от най-значимите и популярни филмови събития в България, а тази година за първи път изданието в Пловдив ще продължи цели 14 дни.

През тази година Киномания идва в Пловдив с най-силната си програма досега. Ще бъдат показани едни от най-значимите постижения на съвременното световно кино. Филмите в изключително силната селекция са подредени в рубриките: Българско кино, Киното и неговата история, кулинарно кино, Музиката, Френско кино.

Фестивалът в Пловдив ще открие новият филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов (“Урок”) – “Слава”. Социалната притча за железничаря, предал в полицията намерените от него 1 милион лева, вече спечели няколко международни и български награди. За да представи филма, в Пловдив специално пристига част от екипа на продукцията, заедно със самия Петър Вълчанов.

Другото българско заглавие, което е включено в програмата под тепептата е “Пеещите обувки”, спечелил специалната награда на журито в Москва. Филмът на Радослав Спасов е вдъхновен от действителната съдба на грандамата на българската музика Леа Иванова.

Музиката е акцент и в още няколко заглавия. С новия си музикален филм “Хота: Отвъд фламенкото” една от живите легенди на испанското кино Карлос Саура представя виталността и очарованието на хотата – танц, наподобяващ валса, чиито корени са в родната провинция на Саура, Арагон. Юън Макгрегър участва в един по-различен филм за Майлс Дейвис – “Майлс Дейвис: Miles Ahead” ще ви представи само два, но наистина шеметни дни от живота на големия артист.

В рубриката “Френско кино” ви очакват много приятни изненади. “Сезан и Емил Зола” разказва за отношенията между тези талантливи артисти. Те се осъждат, възхищават се един на друг и се съревновават. Изгубват се, преоткриват се – като двойка, която не може да престане да се обича.

Комедията “Сент Амур” с Жерар Депардийо неслучайно е кръстена на прочутата марка божоле – тя отдава искряща от виталност почит не само към доброто вино, но и към т. нар. „обикновени хора”.

Ксавие Долан – най-вълнуващият съвременен глас в канадското кино, представя поредния си визионерски филм “Това е само краят на света” с участието на Венсан Касел и Марион Котийар. Филмът е отличен с 2 награди на фестивала в Кан.

“Одисеята на Жак-Ив Кусто” ще ви отведе на едно пътешествие с баща и син Кусто, което ще постави отношенията им на изпитание.

Жюлиет Бинош и Валерия Бруни Тедески разкриват своя комедиен талант във филма на Брюно Дюмон, номиниран за Златна палма – “Тихият залив”.  Режисьорът за пореден път представя многопластов портрет на по-мрачните аспекти на човешката природа, тук в съчетание с ексцентрични персонажи и лудешка комедия на ситуациите.

Билети за фестивала ще бъдат пуснати в продажба една седмица преди началото на касата на киното и онлайн на www.boxoffice.bg.

 

 

 

Вашият коментар