Борбата срещу диктатурата в Полша и Португалия част от Киномания Пловдив

Борбата на Лех Валенса срещу тоталитарния режим в Полша и на един лекар и писател срещу диктатурата в Португалия могат да видят пловдивчани по време на осмото издание на Киномания под тепетата. Кинофорумът стартира този петък, 22 ноември и ще продължи 10 дни в традиционния си дом – Лъки Синема.

Именно „Валенса: Човек на надеждата“ дава начало на фестивала с прожекция в 18:30 на 22 ноември. Лентата показва историята на легендарният за Полша Лех Валенса от дните му на обикновен електротехник, който събира съмишленици, създава „Солидарност“ и събаря тоталитарния комунистически строй. Филмът умишлено приключва до момента, в който той е избран за президент на страната. Режисьор на лентата е най-изтъкнатият в момента полски автор – Анджей Вайда.

„Нощен влак за Лисабон“ се фокусира върху един португалски лекар и писател, който се бори с диктаторския режим през 70-те години в западната държава. Историята разказва за швейцарски професор, който пътува до Лисабон, за да се запознае с поета, който да отговори на въпросите му за смисъла на съществуването и нереализирания потенциал на човешкия живот. „Нощен влак за Лисабон“ може да гледате в сряда, 27 ноември, от 20:45.

Друг филм в програмата също засяга темата за тоталитарните режими и е актуален в днешната политическа обстановка – „Рудолф Нуреев:Метежният демон“. Той разказва за едноименния балетен танцьор, който бяга от Съветския съюз, за да стартира звездна кариера в Париж. Филмът ще се прожектира от 18:30 часа в понеделник, 25 ноември.

Програмата на Киномания в Пловдив включва още много интересни заглавия на филми от последните 2 години, показвани основно по фестивали. 3 други ленти влизат в програмата „Класически удоволствия“, а темата е 70-ият рожден ден на Робърт де Ниро. Пловдивчани могат да се насладят на „Ню Йорк, Ню Йорк“, „Разяреният бик“ и не толкова популярният „Кралят на комедията“.

Организаторите предлагат и детска програма. Малчуганите могат да видят 5 филма в двата фестивални уикенда – 23 и 24 ноември, и 30 ноември и 1 декември. Сред лентите има индийска анимация и колаборация между Хонг Конг и Полша, с участието на световноизвестния пианист Ланг Ланг.

Цената на билетите е 6 лева, а учащите и пенсионерите могат да гледат филми за 5 лева. За рубриката „Класически удоволствия“ цената е 5 и 4 лева. Билетите ще бъдат пуснати за продажба на касите на „Лъки синема“ в четвъртък след 12:30. Билетите от детската програма са 4 лева за възрастни и 2 лева за деца.

За автора

Вашият коментар