Черната кутия: Кой е по-голям, ние или нашето его (СНИМКИ)

На фокус, Ден 3, артисти от САЩ и Унгария 

Третият ден от Международния фестивал за театър и съвременен танц ”Черната кутия” се проведе в Камерна зала на драматичен театър. Той бе открит от танцовата трупа iMEE Dance Company от САЩ.

Няколко истории за любовта, разказани чрез езика на движението и танца и впечатляващото хореографско решение взривиха изпълнената докрай зала. Синтезът между класическата линия на танца с авангарда в това изкуство, красотата и темпото, красивата обща фраза на телата и музиката, всичко това обиденено от едно вдъхновяващо изпъление, остави публиката без дъх.

Американската танцова компания iMEE е създадена през 2009 г. от национално признатите танцьори и хореографи Спенсър Гавин Херинг и Андрея Даун Шели и има творчески турнета в Тексас, Флорида, Калифорния, Роуд Айлънд, Масачузетс и Европа. Тя гостува в Пловдив на фестивалната сцена с партньорството на Посолството на САЩ у нас и Фондация „Черната кутия” в продължение на съвместния им проект "Съвременното театрално и танцово изкуство на САЩ”.

Второто изпъление бе на унгарския виртуоз Ференц Фехер. Световно признатият танцьор и хореограф Ференц Фехер е един от най-добрите изпълнители на съвременната  унгарска танцова сцена, а неговото соло „MORGAN and FREEMAN”  по думите на присъстващите, е нещо уникално за пловдивската публика от години насам. Пантомима, физикъл театър и танц в невъзможното изразяване на  вечния екзестенциален въпрос – кой е по голям, ние или нашето его.

Ференц Фехер е носител на главната награда от 16 ти Contemporary Dance Festival – Veszprém, Унгария. Представлението му е осъществено с подкрепана на Унгарския културен център.

Днес, 4.06 фестивалът продължава с танцувите спектакъкли “The perfect world” – соло на Бартек Возцянски – Полша, “Slipstream” – Михаела Гривева – България/Ирландия и Така Близо” – танцово студио Дуенде, “Апатия” – Деница Гергиникова/ Студио Пантарей и “Самота” – Боряна Тенгулова от 21:00 часа в Камерна зала на Драматичния театър. 

За автора

Вашият коментар