Човекът срещу системата

„Проблемът е може би в това, че Човекът е сам в битката си срещу системата. Ако от самотния „Човек” стане човеците срещу системата, може би ще имаме по-голям шанс” – така водещият откри първото кино събитие за 2015-та година в клуб „Петното на Роршах”, на което присъстваха едва 12 души.

Тематичната вечер „Човекът срещу системата” представи на живо пред пловдивската публика седем късометражни филма от най-различни краища на света. Общото между тях е, че всичките поставяха въпроса за мястото на човека в заобикалящия го свят, бунтът на индивидуалността, протестът срещу наложените норми и стремежът за личностно съществуване в един антиутопичен свят, обезличаващ човеците.

Кулминацията на вечерта беше представянето на българския пост-апокалиптичен научно-фантастичен филм “SUNLESS”. Продукцията е режисирана от Тео Чепилов, който е и сценарист, работил по създаването на популярни сериали като „Под Прикритие”, „Стъклен дом” и „Домашен арест”. Главната роля играе Китодар Тодоров. Освен него в късометражния филм участват Малин Кръстев и телевизионният водещ Кирил Христов. Продуцент и оператор на филма е Борислав Пенчев. Музиката е дело на най-добрия български drum and bass продуцент – Валери Шолевски – Ogonek. Костюмите и декорите са от Марина Червенкова. За специалните ефекти вина носи Петър Петров, а монтажист на филма е Бохос Топакбашиян.

Вдъхновеният от произведенията на Джордж Оруел и Рей Бредбъри “SUNLESS” беше номиниран в категорията за най-добри български игрални филми на 11-ия Международен фестивал за късометражно кино “In The Palace” в Балчик, въпреки изключително скромния си бюджет от само 2500 лв.

Следващото събитие ще се проведе на 14 февруари отново в клуб „Петното на Роршах”. Темата на вечерта ще бъде „Черният хумор или способността да се надсмиваме над нещастието си”.

Вашият коментар