Декември дава старт на 21-вото издание на Фестивала „Златен ритон”

Няколко дни ни делят от началото на най-значителното събитие на българското документално и анимационно кино за годината – 21-вото издание на Фестивала „Златен ритон”, който ще се проведе в Пловдив в периода от 1 до 6 декември 2014.

По повод 25-ата годишнина от демократичните промени у нас, на откриването на фестивала на 1 декември в Лъки Дом на киното ще можем да видим 32-минутния документален филм „В името на спорта”. Той е дело на режисьора Адела Пеева, а лентата е заснета през 1983 година и непоказвана до 1989 година.

Филмът разкрива пазените в тайна нечовешки методи за подготовка на елитните спортисти, които имат за цел на всяка цена да докажат спортното превъзходство на „нашата система” и бе включен в специалната програма на Prix Europa в Берлин, по повод честването на 25-годишнината от падането на Берлинската стена. Той ще бъде предхождан от единствения български филм, носител на „Златна палма” в Кан – анимационния „Женитба” на Слав Бакалов и Румен Петков.

И тази година организаторите на фестивала са предвидили ретроспективни програми – „90 години алтернативно кино”, която обхваща продукцията на кинолюбителски клубове от Русе, Шумен, Варна, Пловдив, Димитровград от далечната 1937 година до наши дни, както и „25 години нова българска анимация”, представяща важни анимационни филми от последните години.

 По време на пресконференциите в продължение на четири дни, авторите на филмите ще имат възможност да разговарят с пловдивските почитатели на документалното и анимационно кино, и със сигурност ще разкажат любопитни истории от създаването на филмите, останали скрити за зрителите пред екрана. А на 4 декември в Зала Пловдив, в Новотел Пловдив след редовната пресконференция ще се състои презентация на клъстер и сайт за он-лайн разпространение на българско кино.Филмите се излъчват всеки ден в периода от 1 до 6 декември 2014 г. в Лъки Дом на киното в сградата на Дома на техниката, при свободен вход.

Петчленно жури, с председател Станимир Трифонов ще връчи награди от двете конкурсни програми, в които се връчва наградата “Златен ритон” – за документални и за анимационни филми:

•          Награда “ЗЛАТЕН РИТОН” за най-добър документален филм

•          Награда “ЗЛАТЕН РИТОН” за най-добър анимационен филм

•          Специална награда на журито

•          Награда за режисьор на документален филм

•          Награда за художник-постановчик на анимационен филм

•          Награда за дебют

•          Награда на Община Пловдив

•          до 2 почетни грамоти в двете главни категории

Повече информация за филмите и програмите  можете да видите ТУ

 Фестивалът на българското документално и анимационно кино „Златен ритон” се организира от Изпълнителна агенция „Национален филмов център”, съвместно с Министерство на културата и община Пловдив. 

 

Вашият коментар