Детски мюзикъл разказва за връзката ни с природата

На 2 май в Пловдив гостува мюзикълът за деца  на Държавна опера Стара Загора – „Едно лято в едно блато“, съвместна продукция  с балетна студия „Маргаритки”

Идеята за темата на мюзикъла е на специалисти от Института по зоология при БАН и е своеобразен опит чрез изкуството да се насочи общественото внимание към опазването на флората и фауната на една българска природна забележителност – Чокльово блато, което се намира в природния резерват „Байкал“, Радомирска община. За създаването на либретото, костюмите и сценографията са използвани консултанти от Националния природонаучен музей при БАН, София.

Запленени от идеята да бъдат публика на този образователен и зареден с много емоции спектакъл бяха детска градина „Снежанка”,  детска градина „Дружба”, Начално училище „Петко Р. Славейков” и Частно училище „Дружба”. Желанието на организаторите на гастрола бе да поставят акцент върху връзката на човека с природата като част от общото възпитание на детето. Инициативата,  спектакълът да гостува именно през май, е желанието на изброените ръководства да фокусират вниманието на децата по екологичните проблеми и то през май когато се отбелязват:

15 май – Световен ден на климата
21 май – Световен ден за засаждане на дръвчета
22 май – Международен ден на биологичното разнообразие
23 май – Национален ден на природните паркове

Действието се развива през лятната ваканция в село Байкал, в близост до което се намира Чокльовото блато. Три деца се връщат там всяка година и обичат да си играят край блатото и да наблюдават животните. Двете от тях (приятелки от много години), знаят невероятно много за природата и мечтаят да станат биолози (те са в ролята на разказвачи, които разкриват тайните на блатните обитатели). 

Един ден в селото идва друго дете – разглезен син на богат инвеститор, който иска да пресуши блатото и да построи там хотел. Той не знае нищо за животните и постоянно се хвали с влиянието на баща си. Феята на живота го превръща в прилеп. Момчето-прилеп трябва да избере своя път – добър или пък лош. За една нощ той разбира колко важна част от природата е блатото и постепенно заобичва животните там. В кулминационната сцена инвеститорът идва в селото с багери и други машини, предвидени да пресушат блатото. Но се случва природен катаклизъм, изневиделица идва торнадо, момчето-прилеп препречва пътя на баща си, багерите угасват. Блатото е спасено!”

За автора

Вашият коментар