Филмът „Как Пловдив стана Европейска столица на културата“ вече е онлайн

Филмът на Mediacafe за пътя на Пловдив до победата в надпреварата за Европейска столица на културата вече е онлайн в YouTube. Малко повече от месец след премиерата в клуб „Фарго“, събрала голяма част от участвалите в кандидатурата, както и много пловдивчани, дошли на свободната прожекция, финалната версия на филма вече може да се гледа безплатно и в интернет.

Как Пловдив стана Европейска столица на културата“ разказва историята на кандидатстването от първите стъпки още през 2009-а година, до победата през септември 2014-а година, когато международното жури с председател Стийв Грийн обяви Пловдив, като най-добрия български кандидат. Във филма включихме интервюта с 8 от участниците в процеса, плюс архивни кадри от септември 2014-а, когато номинацията на нашия град бе официално обявена в София. Тогава Медиакафе бе единствената пловдивска медия, която подкрепи екипа на „Пловдив 2019“ в залата на Министерство на културата.

Документалният филм няма претенциите за висока художествена стойност или специално техническо изпълнение – целта ни е просто да запазим историите на част от хората, участвали в кандидатстването, за години напред, за да може след 4 години да си спомним за този вълнуващ процес.

Надяваме се и този филм да хвърли повече яснота върху същността на инициативта „Европейска столица на културата“, през разказите на участвалите в процеса: за да си изясним дали става въпрос за година на поредица от културни събития – малко по-грандиозни от всяка друга година; или става въпрос за опит да променим и подобрим за по-голям период от време нашия град, чрез култура и изкуство. Благодарим за подкрепаната на нашите приятели от езиков център LinguaMundi и LanguageBox

Приятно гледане!

Линк към целия филм в YouTube.

За автора

Вашият коментар