Италианска компания показва връзката между човек и природа чрез танц

Танцът е изразното средство, което може да покаже всяка емоция или философия и то само чрез физика. Може да рисува картини и ситуации, да поставя въпроси или дава решения. Снощни италианската танцова компания Ocram dance movement постави точно един такъв житейски проблем – за връзката между човека и природата. Как си взаимодействат, кой надделява и ценим ли се взаимно.

Спектакълът е част от Международния фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“. Проведе се в Камерна сцена на Драматичен театър Пловдив, като в началото публиката отдаде едноминутна почит към Пенка Калинкова, чиито трудове са тясно свързани както с културата на Пловдив, така и конкретно с Драматичния театър.

Катанските ни гости ни подариха два перформанса – „Amunini” и „Africa”.

В превод от италиански „Amunini” означава нещо като „Хайде, да вървим“. Дело е на хореографа и артистичен директор на Ocram dance movement – Марко Лаудини, който основава компанията преди седем години. Танцовият спектакъл представя една ниша от взаимоотношенията между мъжа и жената. И макар да е ниша, тя не е праволинейна, а има своите разклонения, ясно проличаващи си на сцената. Двамата танцьори обрисуват разнообразие от взаимодействия – от несигурност един към друг в началото, през любов, до изневяра и агресивна развръзка. Както често се случва и в живота. Сюжетната линия излиза извън бита, като едновременно здраво се държи за реалността.

„Africa”, от друга страна, е дебютният проект на танцьора и хореограф Клаудио Скалия и включва три персонажа. В началото природата ги удря ненадейно, под формата на дъжд, и те се плашат от нея. Но в последствие осъзнават колко приятен е допирът с капките, посипващи кожата им. Колко пречистващ може да бъде той. И колкото повече историята се развива, толкова повече показва, че трябва да почитаме заобикалящия ни свят. Да пазим, дори браним Майката Земя, вместо да я унищожаваме. Затрупани сме от пластмаса, найлон, боклуци и продължаваме да произвеждаме, без да се замислим, че така нанасяме неизличими рами на собствения си дом.

                    

Името на перформанса не е случайно. Африка е един от най-бедните континенти, но жителите му носят богати души. Живеят в синхрон с растителния и животинския свят и никога не взимат повече, отколкото им е нужно. Нещо непознато за „по-цивилизованите“ държави, където грабим с пълни шепи, без да се отплатим.

Това, което прави силно впечатление и в двата проекта, е как с изключително оскъден реквизит и почти никакви ефекти, освен играта със светлината, танцьорите успяват да ни внушат мислите и идеите си. В бранш, който разчита главно на външната фасада, да успееш да пресъздадеш нещо с минимален ресурс е истински трудно. Майсторство, което рядко се среща, но което лично аз много ценя.

Другото силно оръжие, на което разчитат и перфектно подчертава идеологията, е музиката. Подборът и текстовете са изключително на място. Тя се превръща в техен глас, когато са безгласни. Влияе на емоционално и умствено ниво, възможно е дори да се вглъбите, докато я слушате.

           

Ако някога попаднете на участие на Ocram dance movement, не ги подминавайте. Те са интернационално настроени млади хора, които искат да откриват още и още от културата на различните народи. Ще откриете повече прилики помежду ни, отколкото предполагате.

Фотографии: Благовест Попов

Вашият коментар