Ивайло Захариев: „Актьорът индиректно е огледало на обществото“

Ивайло Захариев е от младата гилдия актьори в българското кино и театър, с неподправена усмивка и чар. Заставащ твърдо зад позицията, че едно от "най-вкусните" неща в театъра е това, че е живо изкуство и подлежи на развитие. Съвсем ското Иво и голяма част от актьорите от "Под Прикритие" ще изскочат на сцената с нова, свежа игра в театралната постановка "Агенти" по пиеста на Дейвид Мамет – "Гленгари Глен Рос", режисирана от Владо Пенев. За ролите, които играе, отговорността да си баща и бъдещите му изяви, разберете повече в интервюто, което посвети на Mediacafe.bg:

Кой е Ивайло Захариев?

Още един приятел

Каква е мисията на един Актьор?

Да сътвори от лист хартия жив човек, със свои мисли и чувства. А също индиректно да бъде огледало на обществото.

Колко личности се крият в теб?

Само една, но "нищо земно не ми е чуждо".

Добрия или лошия?

Ако може и двамата, но най-вече различния и интересния.

Щастието е във..

… Нас.

Кои са най-силните ти страни?

Дясната като че ли ми е по-силна от лявата, но ги тренирам и двете 🙂

Откъде идва тази харизма?

(нямам отговор) 🙂

Кой повярва в теб?

Родителите ми, после учителят ми по актьорско майсторство и чак тогава аз им повярвах на тях.

Постигна ли мечтите си?

Постигнах няколко, които доведоха до нови. Радвам се на развитието в тази сфера. Човек никога не бива да спира да мечтае.

Мислиш ли, че българското кино има шансове извън страната?

Има, разбира се. Но само филмите, които надскачат локалните ни проблеми и хумор. Това прави например "Козият рог", най-високо оцененият български филм в чужбина. Филм в конкретно български бит, се виждат чисто човешките съдби и емоции, и всеки един зрител може да ги преживее заедно с героите.

А мислиш ли за собствена кариера извън България? Какво те задържа тук?

В България ме задържа това, което мога да имам само в България – семейството и приятелите. Дори бих добавил българите като такива. Не приемам негативните определения, които някои дават, колко сме били зле и т.н. Готин народ сме. Печени сме. Това не е мантра, с която се самонадъхвам или залъгвам, а и все по-често срещам хора, които мислят като мен. Заслужава си да бъдем в България и да направим необходимото тя да се развива все повече.

Има ли роля, която е била голямо изпитание за актьорските ти възможности?

Всяка роля за мен е изпитание. Нямам самочувствието, че нещата ми се отдават изведнъж, но за сметка на това съм упорит и обичам всяко предизвикателство, което ми се предложи (като роля).

Подготвяш ли се по някакъв начин преди да влезнеш в образ или разчиташ на импровизация?

Подготвената импровизация е най-добрата. Имам моменти, в които като съм изпробвал много неща на репетиции, после лесно избирам какво точно да изиграя или да променя в образа. Това е едно от "най-вкусните" неща в театъра – че е живо изкуство и подлежи на развитие.

Какво виждаш, когато се гледаш на екрана?

Предимно грешките си гледам, но не си мисля колко съм зле, а какво да направя, че следващия път да е добре. Странно е на моменти, признавам си.

В какви нови продукции ще те видим скоро?

В момента репетирам представлението "Агенти" заедно с част от колегите от Под прикритие. За 4-те години се сработихме и се сближихме, а пиесата дойде като естествена крачка. Много се кефя, че можем да продължим работата си с тях. Премиерата ни е на 10.06. в Шумен, посетете фен-страницата ни във facebook. 

"Постановката-трагикомедия “Агенти” е вдъхновена от текстовете на един от най-мощните умове в драматургията Дейвид Мамет. В пиесата ще играят куп ченгета от кримисериала по БНТ – Ивайло Захариев, Йосиф Шамли, Любо Кънев, Иво Йончев, Пламен Манасиев, Робърт Янакиев. В постановката влиза и красавицата Теодора Духовникова, а диригентската палка поема самият Владо Пенев. Джаро става шеф на ченгета в “Агенти"

Как се отразява бащинството на кариерата ти?

Да бъдеш родител е колкото отговорно, толкова и забавно. Едно от нещата е, че ме амбицира да съм по-внимателен към избора на ангажиментите си. Също така откривам колко интересен е света, преоткривайки го със сина ми.

Сподели една детска мечта с читателите, от която си се отдалечил в живота си…

Исках да бъда като Робин Худ – да живея в гората. Но от друга страна открих, че не е нужно да си Робин Худ за да помагаш на хора в нужда.

Какво те прави истински…

Вярата ми. Вярата в този, който сам се нарече Истината.

„Под прикритие” – пасна ли ти ролята?

По-добре зрителите биха отговорили дали ми пасва ролята. Научих много неща, но повече като професионален опит отколкото за себе си.

Кога започват снимките за 5-ти сезон?

Нямам представа.

Разликите между теб и Мартин Христов?

Единият е просто листа хартия в ръцете на режисьора.

„Под прикритие” за мен е…

…Страхотен филм и прекрасен снимачен период от живота ми. Дано да има още такива!

За автора

Вашият коментар