Южен вятър повя над Балканите. Сърби искат Камелия на Мала Маракана.

Христо Шопов и Ивайло Захариев са българското участие в балканската гангстерска драма

Бързи коли, кражби, корупционни схеми, оръжия, смърт и много любов, стояща над всичко, бележат един от най-гледаните филми у нас от началото на годината. Сръбската лента Южен вятър е на път да счупи всички рекорди за посещаемост в салоните на запад от Калотина, а от няколко седмици насам филмът е хит и в родните кина. Режисьор на Южен Вятър е Милош Аврамович, а в ролите можем да видим някои от най-известните сръбски актьори – Милош Бикович, Миодраг Радонич, Драган Белогрълич и Небойша Глоговац. Българска реч ще чуем от познатите ни Христо Шопов и Ивайло Захариев.

Но не само с тях се изчерпва българското участие в продукцията. Филмът започва с кадър, в който от черна S-класа звучи хитът на Камелия от 1999 година – Луда по тебе. Ретро поп-фолк шлагерът, макар и със сръбски корен, за дни хвърля западните ни съседи в еуфория. Песента увеличава гледанията си в YouTube с близо 13 милиона в рамките на два месеца, а всички сръбски дискотеки и клубове я въртят постоянно по желание на клиентите. Десетки кавъри от всички балкански народи се появиха в интернет.

Сред коментарите сърбите споделят, че не могат да спрат да слушат Луда по тебе, поздравяват българите, а немалко си пожелават концерт на Камелия на култовия стадион на Цървена звезда – Мала Маракана.

Докато тече със закъснение културният обмен на Балканите, Южен Вятър разказва една класическа гангстерска история от югоизточна Европа. Кражби, наркотрафик, ченгеджийски зависимости, познатите сюжети от новините всеки ден. Географските ширини, където сякаш по неволя се раждаш забъркан в една огромна каша, за измъкването от която, трябва сериозно да платиш. Място, където южният вятър те завихря в невъзможност да си друг. И място на безкрайната надежда в непрекъснато идващия живот, който не трябва да бъде като нас.

Южен вятър може да гледате във всички пловдивски кина.

Вашият коментар