Лабиринт на сетивата провокира пловдивчани в Тютюневия град

Между 16 и 18 септември в Пловдив ще се проведе ателие „Театър на сетивата – лабиринт“, в който пловдивчани ще преживят нещо различно

Това ще е първото събитие след умишлените пожари в Тютюневия град през август, които разрушиха поредните паметниците на културата

Театър на сетивата е смесица от пърформанс, театър, инсталация и музика, като по необикновен начин цели да провокира всички сетива на участниците и публиката и да създаде едно изцяло ново усещане. В сетивния театър граници между различните жанрове и изкустване съществуват и именно тази свобода на израза спомага за едно дълбоко и нетрадиционно възприятие. Използва се формата на лабиринт, където четирите останали сетива имат предимство пред визуалното. Често събитията се случват на тъмно, за да провокират и изострят въображението и сетивата – обонянието, вкуса, слуха, тактуалността. 

„Събуждане на сетивата“ дългосрочен проект, с който си поставяме за задача да дадем възможност на човек да се срещне три пъти със себе си в рамките на една година. Той е разтеглен във времето на три етапа, като всеки един надгражда преживяванията от предишния. Като основа за трите представления ще използваме идеята, че никой не може да те научи на нeщо, освен самото преживяване. Всеки има свой път и свое лично преживяване по него. Театърът на сетивния лабиринт дава пространство за свободно експериментиране", това споделиха организаторите за mediacafe.bg.

Историятата

Вдъхновен от театъра на антрополога Енрике Варгас, Театърът на сетивния лабиринт е представление, „събуждащо” мястото, на което се провежда (site specific performance.). Сякаш героите от историята на пространството оживяват. Това е особено пътуване, наситено със запомнящи се сетивни изживявания /слухови, осезателни, обонятелни, визуални, вкусови/, наречени сетивни портали. Преминаването през тях изостря сетивата на пътешественика и ги пробужда за ново светоусещане, подобно по свежест на усещанията от детството.

Същността на Театъра на Лабиринта, е че той отнема двете най-използвани от нас сетива – говора и зрението и усилва другите ни усещания. По време на това пътуване няма публика и актьори. Човек минава през поредица от срещи с различни герои, които могат да бъдат сътворени по много различен начин. Това е едно лично пътешествие в тъмнината, в което “”Тук и сега” е единственото, което съществува, в което отпада илюзията за отделеност и преминаващия е способен да възстанови връзката със своята висша същност, с Другия, с Вселаната.

"За да бъде разбран, трябва да бъде преживян. На изхода лабиринтът завинаги остава част от теб", споделят още организаторите.

Първият екпериментален спектакъл e „Завръщане към корените“. Това представление ще се проведе в град Пловдив /от 16 до 18 септември 2016г./. За да изгради човек къща, той има нужда от стабилна основа. По време на това пътешествие хората ще могат да си спомнят техните добродетели. 

Втората стъпка по пътя ще се проведе отново в Пловдив през пролетта на 2017 година. Тя ще бъде насочена в търсенето на отговора на вечният коан „Кой съм аз?“ и неговия вечно променящ се отговор. Втората част ще е посветена на преходността.

А в третата част „Празнуване на живота“ ще обединим корените с преходността. Ще експериментираме с връзката ни с цялото вътре и около нас. 

  • Кога – 16, 17 и 18 сепември, от 18:00 до 21:00 часа. 
  • Къде – гр. Пловдив, ул. „Екзарх Йосиф” 16
  • Как да си купя билет  в мрежата на www.ticketlogic.bg 

Организатори: Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите /МСМРБ/ и Петър Петров, а сценограф е Деси Банкова. Медийни партньори са mediacafe.bg и katra FM.

Вашият коментар