Награден български филм за първи път в Пловдив

За първи път в Пловдив ще се прожектира многократно награждаваният филм „Отчуждение“. Всеки който желае да се впусне в света на некомерсиалното кино, може да го направи на 24 април от 19 часа в кино „Лъки синема“.

„Отчуждение“ е филмова продукция на Българската Национална Телевизия. Изпълнителен продуцент на филма е Христо Живков (Ред Карпет), който е познат с участието си във филма на Мел Гибсън “Страстите Христови” и играе главна роля във филма на Саверио Костанзо “IN MEMORIA DI ME” (Берлинале 2007, Основна състезателна програма).

За първи път след повече от 20 години български филм взима участие на 70-ото издание на най-стария филмов фестивал в света – Мострата във Венеция като част от Официалната селекция на „Венециански дни” – седмицата на кинорежисьорите (Giornate degli Autori). На фестивала във Венеция филмът бе отличен с две награди – специален диплом на „Europa Cinemas Label”, а режисьорът Милко Лазаров с Наградата за най-добър режисьор на дебютен филм на Fedeora – Федерацията на европейските критици и критиците от Средиземноморския регион.

Филмът спечели също и голямата награда в конкурсната програма за първи и втори филм на 29-ото издание на международния фестивал във Варшава.

Историята на филма разказва за Йоргос (Христос Стергиоглу), който прекосява границата със старомодната си кола. Той е грък, на възраст над 50 години, и идва в България да купи бебе. В багажника на колата си той е приготвил специален тайник, в който да пренесе бебето. В отдалечена къща в планината Йоргос, майката (Мариана Жикич), глухонемият ѝ брат (Ованес Торосян) и акушерката чакат бебето да се роди. Раждането започва в дъждовна нощ сред разразилата се буря.

Всеки който желае да посети прожекцията в Пловдив, може да го направи напълно безплатно.

За автора

Вашият коментар